Prestandatester i Ashes of the Singularity

Ashes of the Singularity kommer med en inbyggd benchmarkdel, som omarbetats till den senaste betan att applicera högre last än tidigare versioner. Testfunktionen kör en slinga på tre minuter på en stor karta med massvis av enheter i hård strid.

ashes_benchmark.jpg

Vi kör testet i tre upplösningar – 1 920 x 1 080, 2 560 x 1 440 och 3 840 x 2 160. De två förstnämnda körs i det förinställda detaljläget Extreme medan det sistnämnda körs i det något lättare High. Nämnvärt är att samtliga Nvidia-kort körs med Asynchronous Compute avstängt då det motverkar prestandan.

Testet inleds med förhållandevis lågupplösta 1 920 x 1 080 pixlar och AMD tar snabbt en beskedlig ledning. I toppen syns det Fiji-bestyckade flaggskeppet Radeon R9 Fury X följt av lillebror R9 Fury. Därefter syns det gröna lagets värsting Geforce GTX Titan X, tätt följt av Geforce GTX 980 Ti och Radeon R9 390X i batalj om fjärdeplatsen.

Den högre upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar sätter högre press på våra kombattanter, men det är återigen AMD som drar det längsta strået. Radeon R9 Fury X toppar tabellen med råge och utpresterar det närmaste Nvidia-korten Geforce GTX Titan X med dryga 18 procent. Även längre ner i listan är det AMD som tar ledningen i respektive prestandasegment, där exempelvis det aggressivt prissatta Radeon R9 390 springer om Geforce GTX 980 med goda marginaler.

Sista pinnen på upplösningsstegen och vi anländer vid 4K UHD, med en något lägre detaljnivå för att ge förhållandevis spelbara resultat. Historien upprepar sig själv igen med AMD:s Radeon R9 Fury X i en överlägsen ledning följd av det något nedskalade R9 Fury. Segertåget för det röda laget fortsätter även nedåt i segmenten, med återkommande bättre resultat än Nvidias motsvarande modeller.

Prestandavinster med Asynchronous Compute

Ashes of the Singularity körs i grundutförande med funktionen Asynchronous Compute påslagen. Med en enkel inställning i en ini-fil finns det dock möjlighet att stänga av funktionen för att på så sätt kunna ge oss en bild av hur mycket Asynchronous Compute faktiskt ger (eller plockar bort) prestandamässigt.

Som synes i diagrammet ovan kan de AMD-baserade korten avnjuta en trevlig prestandaskjuts med Asynchronous Compute aktiverat. Både Radeon R9 Fury X och R9 Fury kan här njuta av en prestandavinst på ungefär 13 procent med funktionen i bruk, medan Hawaii-baserade Radeon R9 390X plockar ut hela 17 procent högre resultat.

På andra sidan myntet ser vi Nvidia där Asynchronous Compute gör den totala motsatsen prestandamässigt. Samtliga kort, med undantag för Geforce GTX 680, tappar någon enstaka bildruta per sekund med funktionen aktiverad och prestandavinsten uteblir helt oavsett vilken arkitektur det handlar om.