Inledning

Många talar om gaming i 4K, men få har upplevt det. Två orsaker till detta är att det krävs en hel del av grafikkortet, gärna i plural också. Det kräver också en 4K-skärm som fram till för ett par år sedan var hiskeligt dyrt. De modeller som väl dök upp på marknaden och dessutom kostade mindre än en smärre semesterresa lämnade också en del att önska i fråga om bildkvalitet, eftersläpningar och latens.

Acer_XB321HK_judge.jpg

Nu är utbudet bättre men gaming på 4K är fortfarande att dra det längsta strået och mjölka det maximala ur teknikens och plånbokens möjligheter. Inte omöjligt eller exotisk, utan bara väldigt krävande. Uppdateringsfrekvensen 60 Hz är också den övre gränsen för tekniken, då bildpaneler, kretsuppsättningar och grafikkretsar inte orkar med mycket mer i dagsläget.

På det kommer också att många speltitlar inte riktigt kan ta tillvara på 4K. Mer kvantitet i form av fler pixlar är inte automatiskt högre kvalitet. Detaljnivån i grafiken kan vara densamma där vinsten med 4K främst är tydligt utmejslade detaljer snarare än mer information. Ändå går många av dagens bättre grafikkort på knä i 4K-upplösning.

Acer Predator XB321HKbmiphz är en modell som kan åtgärdar en hel del av dessa problem. 4K i UHD-upplösning om 3 840 × 2 160 pixlar, en 32-tums IPS-panel för högre bildkvalitet, låg latens och Nvidias G-Sync för adaptiv synkronisering. Särskilt G-Sync kan hjälpa eftersom man kan hålla spelupplevelsen flytande när grafikkorten inte riktigt orkar hålla bildflödet uppe.