Färgåtergivning

Rakt upp och ned är Dell S2716DG inte helt fel, men heller inte särskilt rätt. Detta när vi betraktar skärmen rakt framifrån i rät vinkel. Vi noterar ganska direkt att skärmen prioriterar blåa toner och tappar hos rött. Bildintrycket är också aningen platt. Det saknas den där trevliga djupkänslan hos skuggor. Och detta är inte bara ett intryck utan ett faktum i hur skärmen återger ljus.

Dell_S2716DG_matning_standard.jpg

Skärmen använder en inverterad S-gamma. Mörka nyanser ljusas upp och ljusa nyanser dämpas. Alla nyanser drivs alltså mot mellantonerna på mitten av tonkurvan. Detta intryck förvärras direkt av TN-panelen så fort vi rör huvudet från den centrala och räta vinkeln. Detta blir extra tydligt när vi kan jämföra känslan med VA-, IPS- och AHVA-baserade skärmar vi testat genom åren. S2716DG ger en ganska blek och blaskig upplevelse.

Dell_S2716DG_matning_CC.jpg

Men också många andra TN-baserade skärmar vi testat klarar detta bättre. Tonkurvan är bättre optimerad från början hos dessa produkter och det finns alternativa inställningar, oftast ett gamma-reglage, som låter dig anpassa tonkurvan efter situationen och vinkeln du har. Hos Dell S2716DG finns inga sådana reglage utan du får ta bilden du ser.

Stativ och vinkel viktigt

Lösningen för att undvika denna blaskiga karaktär är att, som beskrivet i förra avsnittet, i första hand använd stativet för att få upp skärmen på höjden så att du kan betrakta den så rakt framifrån. För att påverka tonkurvan måste vi använda mätutrustning och kompensera via grafikkortet genom en ICC-färgprofil. Samt se till att spel- och mjukvara vi kör på något sätt följer färgprofilen. Detta förutsätter förstås att man har någon form av mätutrustning tillgänglig.

Panelen är fri från posterisering och tonar jämnt i graderingar. Dock kan vi ana en svag, svag flimmereffekt i hur skärmen bygger sina nyanser. Det kan tyda på att 8-bitarsprecisionen kommer av någon form av temporalt halvtonsmönster. Dessa effekter kommer att bli tydligare när man kompenserar via grafikkortet.

Snabbfix med posterisering

Dell_S2716DG_nvidia-gamma.PNG

Vi kan faktiskt göra en snabbfix via Nvidias egen drivrutin under Adjust Desktop Color Settings och där ändra gamma-reglaget till 0,85. Detta ger oss en annan lutning på tonkurvan. Felet med att mörka nyanser fortfarande är ljusare ligger dock kvar. Vad vi vinner är att hela tonkurva är mörkare (högre gamma) och det blaskiga intrycket därför minskar. Nackdelen är att detta också introducerar en hel del posterisering när vi via grafikkortet försöker kompensera för skärmens fel.

Dell_S2716DG_gamma_ej_korrigerad.jpg

Klicka för förstoring och tydligare bild. Detta är hur S2716DG:s tonar normalt.

Dell_S2716DG_gamma_posterisering.jpg

Snabbfixen korrigerar den blaskiga svärtan men ger mer posterisering.

Dell_S2716DG_matning_fix-posterisering.jpg

Detta problem med posterisering riskerar bli än värre ifall man försöker korrigera tonkurvan med en färgprofil och mätutrustning. Vår snabba fix i Nvidias drivrutiner flyttar bara på skalan, den korrigerar egentligen ingenting. Det skapar också tydlig posterisering, bandning och de är så starka att det också syns i mätningarna av skärmens gråskala och tonkurva. Det blir en "puckelpist" när ljusnivåer från rött, grönt och blått tonar ojämnt och i stora tydliga steg.

Fast denna förändring kan precis vara det du behöver för att minska det blaskiga intrycket i spel. En bättre produkt hade dock redan kunna åtgärda detta i skärmen via fler och bättre anpassade reglage och inte minst en tonkurva som från början undviker att ljusa upp bilden.

Dell_S2716DG_gamma_fc4_default.jpg

Farcry 4 fotad från skärmen med dess inbyggda tonkurva.

Dell_S2716DG_gamma_fc4_justerad.jpg

Snabbfixen tar tillbaka djupet i bilden med tydligare skuggor. Grundproblemet kvarstår dock.

Mängden bildinställningar är minimala. Vi kan välja Preset mode som i detta fall handlar om vilken vitbalans skärmen ska hålla, standard, warm, cool eller custom color med ett RGB-reglage. RGB-reglaget på 100 procent ger samma vitbalans som standard.

Warm-läget är faktiskt inte alls helt uppåt väggarna fel. Den drar dock ljusa nyanser aningen mot rött, men detta syns endast i exakt vinkel rakt på. Oavsett vad du väljer här kommer några graders förändring av din vinkel mot skärmen att ge större effekter på upplevelsen än vad vitbalansreglagen påverkar.