Alternativa skärmar

Dell ger sig med S2716DG in på en marknad som redan är tät med alternativ. Det finns inga självklara styrkor hos Dell-skärmen mer än att den kommer från Dell. Det kan vara så att skärmen enbart därför blir mer tillgänglig därför att den kan nås via någon form av företagsavtal, personalköp eller liknande. Men har du pengarna att spendera fritt finns det många alternativ, varav flera testats av oss.

Vi talar då om skärmar i motsvarande format och klass, det vill säga avsedda för spel, 144 Hz och med 2 560 × 1 440 pixlar. Dessa fem testade alternativ ligger i samma prisklass som Dell S2716DG när detta skrivs i slutet av mars 2016.

Klassikern: Asus ROG Swift PG278Q

ASUS_swift_ROG_PG278Q_front_raised.jpg

Ifall du gillar G-Sync och TN-paneler finns förstås Asus ROG Swift PG278Q. Topptestades när den kom, men då var den också någon eget. Nu finns det många alternativ. Det som fortfarande talar för PG278Q jämfört med Dell S2716DG är att du inte har samma problem med den ljusa bilden. Eventuellt kan den extra, men dock strypta, HDMI-ingången vara en fördel för Dell S2716DG.

Är G-Sync inte ett måste och du kanske vill åt Freesync till AMD-grafikkort? Då finns det flera testade alternativ med TN-panel.

Skarpaste rörelserna: Benq XL2730Z

Benq_xl2730z_switchen.jpg

Direkt ur kartong ger Benq XL2730Z avsevärt sämre färgåtergivning och en tonkurva som gör allt till oanvändbart blask. Betydligt värre än Dell S2716DG. Fast detta kan man lösa tack vare att inställningarna finns där. Benq XL2730Z ger också en eftersläpsreducering och denna fungerar även i 144 Hz.

Många anslutningar: Acer XG270HU

Acer_xg270hu_foten.jpg

Acer XG270HU är en enklare variant, också den med TN-panel och AMD Freesync. Den saknar eftersläpsreduceringen och har ett nästintill uselt stativ. Fast skärmen tar liten plats på skrivbordet. Tonkurvan är återigen bättre än hos Dell S2716DG. Den kan också drivas i 144 Hz över HDMI-ingångarna vilket kan vara en fördel för dig med många bildkällor.

Vill du undvika en TN-panel?

Ovanstående är skärmar med samma slags typ av TN-panel som Dell S2716DG och de ger också i grunden en väldigt snarlik bildkaraktär sånär som tonkurvan. Ifall du strävar efter bättre bildkvalitet än vad en TN-panel tillåter finns spelskärmar med AHVA-paneler. Dessa paneler kallas ofta "IPS" då det är en mycket snarlik teknik. Fördelen med dessa är betydligt bättre allroundegenskaper för annat än enbart spel. De nyaste alternativen med dessa paneler ligger dock många tusenlappar högre i pris, till exempel Asus ROG PG279Q och Eizo FS2735.

Ett par äldre modeller med i grunden samma goda bildegenskaper finns fortfarande tillgängliga.

Bildkvalitet i 144 Hz: Asus MG279Q

asus_mg279q_produkt_1.jpg

Asus MG279Q använder AMD Freesync (upp till 90 Hz enligt officiell specifikation) och en 144 Hz AHVA-panel med bra allroundegenskaper. Saknar dock eftersläpsreducering och Freesync-spannet är begränsat. Ändå en väldigt bra skärm för ett förhållandevis lågt pris för dig som vill prioritera mer än enbart spel.

Bildkvalitet och G-Sync: Acer XB270HU

acer_xb270hu_ingang_mech.jpg

Acer Predator XB270HU använder AHVA-panelen, kör ULMB upp till 120 Hz (med nytt firmware) och topptestades av oss när den kom. Har endast en bildanslutning, men har också både bildkvaliteten och spelegenskaperna, inklusive G-Sync. Denna modell har ersatts av XB271HU som är dyrare och har möjlighet att köra upp till 165 Hz.