Testmetod

IMG_7074.jpg

För att läsa av vad sensorn klarar av och beter sig används diverse mjukvaror för att ta fram så korrekta resultat som möjligt. Testerna inkluderar olika upplösningar och uppdateringsfrekvenser, i jakten på oväntade avvikelser.

Vad betyder allt?

Upplösning

Dots Per Inch (DPI) är ett räknesätt för att ställa in musens känslighet. Desto högre DPI-värde desto mindre handrörelse krävs för att flytta muspekaren tvärsöver skärmen. Detta brukar även gå under namnet Counts Per Inch (CPI).

Uppdateringsfrekvens

Detta brukar gå under lite diverse namn som Polling Rate eller Refresh Rate, men mäts alltid i hertz (Hz). Desto högre tal desto mer frekvent rapporterar musen sin rörelse till datorn. Inställningarna kommer oftast i steg om 125, 250, 500 och 1 000 Hz, med varierad rapporteringstid. Belastningen på processorn blir tyngre med frekvensen uppdragen i topp, något som dock inte har någon stor påverkan på dagens datorsystem.

Rapporteringstid per hertz

Hertz

Millisekund (1/1 000 sekund)

1000

1

500

2

250

4

125

8

Jitter och Angle-snapping

Dessa två ska helst aldrig förekomma hos möss, speciellt inte spelinriktade. Jitter kan enklast förklaras som trappsteg på en diagonal linje, vilket försämrar precisionen. Att vara helt fri från jitter är väldigt svårt, däremot finns det många som uppvisar små mängder som överlag inte har en större påverkan i prestanda.

Angle-snapping kan ses som en mer extrem version av det förstnämnda, där antingen sensorn eller mjukvara hjälper till att göra raka linjer. Dessa två egenskaper beror oftast på svagheter i sensorn, som kan ha svårt att registrera små rörelser i ena axeln över snabba rörelser i korsande axel

Enotus Mouse Test V0.1.4

Enotus mouse test.jpg

Mjukvaran används för att mäta DPI och uppdateringsfrekvens, men även mäta högsta hastighet som sensorn kan registrera i de valda inställningarna. Med dessa resultat kan vi enkelt se om sensorn ger det som utlovas. Hastigheten mäts med hjälp av redaktionens egenbyggda utrustning för att uppnå sensorns maximala hastighet, vilket repeteras för att säkerställa resultaten. För att ge extra säkerhet mot konstiga resultat används Mouse Movement Recorder för att dubbelkolla uppdateringsfrekvensen.

Microsoft Paint

mustest.jpg

Mjukvaran används för att testa möjlig jitter och angle snapping. Testet görs i olika upplösningar och uppdateringsfrekvenser, och kan på så sätt upptäcka eventuella svagheter i sensorn.

Counter-strike: Global Offensive

csgo-ingame.jpg

Populära FPS-spelet Counter-strike: Global Offensive används för att avgöra hur musen känns och presterar i spel, där det ofta behövs precision men även komfort. Här testas även om musen har musacceleration och i så fall i vilken utsträckning.

Diablo 3

diablo3.jpg

Blizzards tredje installation av Diablo-serien tar plats i testsviten som ett alternativ för traditionella skjutspelen. Som ett Hack-And-Slash utsätts musen för många klick under varje spelrunda, vilket blir en bra måttstock för hållbarhet och funktion under påfrestningar.