HTC Vive Pre – rörelsekontrollerna

Även om själva VR-headsetet är den primära beståndsdelen av HTC Vive finns det fortfarande två viktiga komponenter kvar att täcka. Bland dessa syns först och främst de medföljande rörelsekontrollerna, vilka är HTC:s trumfkort i den första VR-vågen, då konkurrenten Oculus motsvarande kontrollösning släpps först i höst.

htc_vive-15.jpg
htc_vive-17.jpg
htc_vive-23.jpg

HTC Vive kommer med två rörelsekontroller som kommunicerar trådlöst med anslutningsboxen. Precis som själva headsetet täcks övre delen av kontrollerna med fotosensorer som känner av IR- och lasersignalerna från de medföljande Lighthouse-fyrarna, något som i slutändan ger kontrollerna möjlighet att avgöra exakt var de befinner sig i rummet samt vilken orientation de har.

htc_vive-19.jpg

På kontrollernas ovansida syns två knappar, varav den nedersta är hemknappen för att få upp Steams VR-version av Big Picture Mode i headsetet. Mellan knapparna har HTC placerat en pekplatta som kan användas för navigering inuti det aktuella programmet eller spelet. Plattan går även att trycka ned, vilket innebär att den kan fungera som exempelvis ett styrkors.

htc_vive-22.jpg
htc_vive-20.jpg
htc_vive-21.jpg

En närmare titt på kontrollernas undersida avslöjar en analog avtryckare som används flitigt i spel för att greppa objekt med handen (om man inte redan råkar ha en pistol i handen, då avfyras denna istället). På vardera sida om greppet sitter det ytterligare två knappar som är åtkomliga med långfingret.

htc_vive-24.jpg

Kontrollerna kommer med inbyggda litium jon-batterier och laddas i underkant via en medföljande Micro USB-kabel. Batteritiden är inte specificerad, men enligt redaktionens tester var en hel speldag på en laddning inga som helst problem innan indikatorn började blinka rött.