Sammanfattande tankar

Det har varit ett antal minst sagt intensiva dagar på redaktionen, där studion fyllts till bredden med folk som velat uppleva sin del av VR-kakan ihop med HTC Vive Pre. Konsensus bland de som testat på produkten är att upplevelsen skiljer sig markant från andra VR-lösningar, och allt detta tillskrivs faktumet att man rör sig fritt i ett rum ihop med de trådlösa rörelsekontrollerna i händerna.

htc_vive-9.jpg

Om virtuell verklighet tidigare har varit svårt att beskriva i text tas detta till en ny nivå med den fullskaliga rumupplevelsen som erbjuds ihop med HTC Vive. Det är verkligen något som behöver provas på i verkligheten, då inlevelsen är svårslagen när den aktuella applikationen eller spelet träffar rätt.

Problemet i dagsläget är faktumet att det endast är ett fåtal av lanseringstitlarna som faktiskt träffar helt rätt upplevelsemässigt, vilket gör det till en stor risk att många kastar pengar på minst sagt värdelösa spel. Detta är tyvärr ett vanligt problem när en ny plattform lanseras och med tiden kommer förhoppningsvis marknaden att självsaneras allt eftersom fler välgjorda titlar släpps.

Därtill finns det även risk för fragmentering bland speltitlarna i början, där vissa helt enkelt är exklusiva för antingen HTC eller Oculus. Exempel på detta är bland annat Project Cars som i dagsläget endast finns i skarp VR-version för Oculus samt rymdsimulatorn Adr1ft som i dagsläget saknar VR-läge i sin Steam-upplaga.

htc_vive-13.jpg

Som en teknisk lösning känns HTC Vive Pre som en riktigt välbyggd produkt, och då handlar det trots allt om en utvecklarenhet. Positionsspårningen hos headsetet och de medföljande handkontrollerna är minst sagt imponerande och rapp, vilket ytterligare bidrar till att inlevelsen i den virtuella världen förbättras markant.

Nämnvärt är att skärmlösningen fortfarande lider av en viss "skärmdörrs"-effekt, med synlig separation mellan pixlarna i vissa scenarion, även om det inte alltid blir lika uppenbart i titlar med fullskalig rumupplevelse. Då vi inte har tillgång till den skarpa versionen av Oculus Rift har en inte en direkt jämförelse kunnat göras, men tidigare erfarenheter från mässor tyder på att det sistnämnda företaget har en mindre fördel i skärmavdelningen.

Nu återstår det bara att se om hårdvarutillverkarna HTC och Oculus lyckas få ut ordentliga volymer till slutkunder den närmaste tiden. Båda företagen tycks har viss problematik med att få till storskalig tillverkning av sina headsets, vilket tyder på att båda aktörernas produkter troligtvis kommer att vara en sällsynt syn de närmaste månaderna i svenska hem.

Vi hoppas att kunna återkomma inom kort med en djupare titt på både den skarpa versionen av HTC Vive och Oculus Rift, där ordentliga jämförelser kan göras mellan de båda VR-jättarna.

HTC Vive lanseras den 5 juni med en prislapp på 9 200 kronor inklusive moms och frakt. Ett stort tack till Webhallen som lånade ut ett exemplar av HTC Vive Pre!