Inledning

Det är över fyra år sedan som de första grafikkorten på 28 nanometer gjorde entré och levererade då massiva förbättringar inom såväl prestanda som energieffektivitet samt pris. Sedan dess har nya tillverkningstekniker för högpresterande kretsar lyst med sin frånvaro, någonting som lett till att utvecklingen saktat ned.

IMG_8259.jpg

Sommaren 2016 markerar startskottet för ett mycket efterlängtat teknikkliv, där 28 nanometer förpassas till historieböckerna. Först ut är Nvidia med arkitekturen Pascal som tar steget till TSMC:s 16-nanometersteknik, vilket borgar för samma massiva förbättringar vi fick uppleva för fyra år sedan.

Under Dreamhack Austin 2016 tillkännagav Nvidia officiellt den nya generationen och idag lyfts skynket för alla detaljer. Först ut är den nya fanbäraren Geforce GTX 1080 som inte enbart ska erbjuda mycket högre prestanda än GTX Titan X, utan detta ska dessutom ackompanjeras av lägre strömförbrukning och pris.

En mångårig väntan är över och det har äntligen blivit dags för SweClockers att sätta tänderna i nästa generations grafikkort!

Uppdatering 2016-05-27: Artikeln är kompletterat med ljud- och temperaturtester samt tillhörande material runt dessa. Mätningarna fanns inte med vid den ursprungliga publiceringen på grund av praktiska omständigheter runt kontorsflytt.