Epicgear Defiant

IMG_8136.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Epicgear

Modell

Defiant

Brytare

EG MMS (XinZhuan)

Anslutningar

1 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

454 x 166 x 26 mm

Vikt

930 gram

Pris

1 200 kronor

Epicgear har vanligtvis en mer utsvävande design, något som sällan uppskattas på den nordiska marknaden. Tangentbordet Defiant är bolagets senaste tillskott och har en mer avskalad utformning och även modulära brytare, vilka gör det möjligt att montera olika typer av brytare från bolagets egen serie.

IMG_8137.jpg

Inmatningsdonet Epicgear Defiant består till stor del av en aluminiumplatta och blottar hela brytarna, inte helt olikt Corsairs K-serie. Under detta finns en plastkåpa för att hålla allt på plats, på undersidan märks gummifötter och små öglor som kan vinklas för att ge tangentbordet en mer ergonomisk vinkel.

IMG_8138.jpg

Logotypen för Windows-tangenten har bytts ut till bolagets egen symbol, men bibehåller samma funktion sedan tidigare. Vid behov går den att stänga av med hjälp av FN-knappen, som konstigt nog lyser upp när den är avstängd och slocknar när den är aktiv.

IMG_8139.jpg

Tangenterna består av ABS-plast och är målade, vilket betyder att de med tiden kan tappa färg. Typsnittet som har valts håller kvar vid Epicgears lite mer utsvävande designval och hör inte till vanligheten sett till konkurrenterna.

IMG_8142.jpg
IMG_8141.jpg
IMG_8140.jpg

Likt många andra inmatningsdon besitter även Defiant ett knippe mediaknappar som har tagit plats på F5 till F8, vilka aktiveras genom att hålla ner FN-knappen. Detta kompletteras med en volymratt som ändrar volymen i steg om sex, och snurrar till skillnad från vanligheten horisontellt. Övriga funktioner är programmering av ljussättning per tangent, justering av ljusstyrka och profilväljare som befinner sig på knapp 1-4, vilka återigen aktiveras med hjälp av FN-knappen.

Defiant-1.jpg

Möjligheten finns även att byta ut den genomskinliga plastdetaljen till en färgad och på så sätt ändra färgsättningen på tangentbordet. Dessvärre är inte detta något som medföljer i förpackningen eller som finns tillgängligt på bolagets webbplats, vilket gör att det känns som ett väldigt konstigt beslut.

IMG_8147.jpg
IMG_8148.jpg
IMG_8149.jpg
IMG_8150.jpg

Paradnumret för Epicgear Defiant är dess modulära brytare. För att byta ut dessa används det medföljande verktyget som även agerar som borttagare för tangenterna. Processen att byta brytare är allt annat än enkel, där verktyget endast får grepp om brytaren genom att användaren själv trycker in pinnarna på båda sidor. Dessutom måste omgivande tangenter vara borttagna för att göra det möjligt.

IMG_8153.jpg
IMG_8154.jpg
IMG_8156.jpg
IMG_8158.jpg

Bytarna som används heter EG MMS och är enligt uppgift Epicgears egen utveckling, men efter att ha finkammat internet verkar tillverkaren vara den mindre kända Xinzhuan. Redaktionen blev genast intresserad över skillnaden mellan dessa och de Cherry MX, där skillnaden var nästintill obefintlig. Det som skiljer är en dubbel kontaktyta, som inte riktigt har en inverkan på prestandan.

IMG_8152.jpg

Epicgear har för tillfället tre olika typer av brytare. De som sitter på vid leverans är lila, vilka har en taktil känsla med klick och kan jämföras med Cherry MX Blue. Ytterligare brytare är orangea och gråa, vilka är taktila respektive linjära. Det två sistnämnda köpes separat, antingen som ett helt set eller i ett 24-pack (8 av varje) där även det lila ingår.

IMG_8151.jpg
IMG_8145.jpg

Vidare är kabeln beklädd med en flätad kabelstrumpa samt guldpläterad kontaktdon och kan registrera 10 knapptryck samtidigt. Slutligen medföljer det en snabbstartsguide i en uppsjö av olika språk.