Latens och eftersläp

Vi noterar en latens, input lag, om närmare 30 millisekunder i förhållande till vår bildrörsskärm. En siffra som är förhållandevis medelmåttig för en skärm som inte är helt gaming-anpassad. Hos rena spelskärmar ligger latensen under 10 ms och ofta nära ingen eller endast någon millisekunds fördröjning. Det är dock inte helt åt skogen dåligt.

Jämför vi med Philips TV-apparater är det sällan vi ser latenser under 70 ms. Jämfört med andra 43-tummare där ute är 30 ms fördröjning en ganska låg siffra. Detta eftersom "andra 43-tummare" så gott som alltid är detsamma som just en TV. Då är låga latenser tyvärr något av ett undantag även med TV-apparater i spelläge.

Släpar en hel del

Vår bildrörsskärm vill som väntat inte synka mot 3 840 × 2 160 pixlar utan föredrar att synka mot 1 920 × 1 200 pixlar när vi jämför efter latenser genom speglad bild. Aktiverar vi 1:1-förhållande hos BDM4350UC och kör dessa 1 920 × 1 200 pixlar i mitten utan att skala bilden trimmar vi av latensen något till 25 ms. Vi observerar även samma nivå av fördröjningar över HDMI.

Philips_BDM4350UC_responstid.jpg

Responstiden är heller inte den bästa. Det tar en 10 till 15 millisekunder för pixlarna att vrida sig hela vägen till full ljusgenomsläpplighet. Detta syns som en tydligt släpighet i bilden. Inte skärmen för dig som kräver minimala eftersläp med andra ord. Men då har man vanligtvis helt andra krav än vad BDM4350UC förväntas svara mot.

Fast Response kallas funktionen för att ställa overdrive och den har främst en försämrande effekt. Släpen minskar inte och rörelser blir inte skarpare. Däremot uppstår tydligare mörka och ljusa skuggor i rörelser vilket i sin tur kan störa mer.

Sammanfattningsvis är det en total fördröjning, Display lag med latens och responstid, om 40 till 50 millisekunder. Philips BDM4350UC är inte skärmen för de reaktionssnabba spelen, men det har heller aldrig varit tanken här.