Sammanfattning

Asus satsar inte lika brett som många andra tillverkare på Geforce GTX 1080, utan lägger istället alla ägg i en korg med sitt ambitiösa kort ROG Strix. Med facit i hand tycks detta ha varit ett bra beslut då modellen imponerar starkt på redaktionen, med förhöjda klockfrekvenser ur kartong som ger kortet förmågan att presentera rekordhöga prestandasiffror – högst hittills i testlabbet till dags datum.

asus_1080_strix-1.jpg

Modellens kyllösning DirectCU III gör ett ypperligt jobb med att hålla temperaturerna nere, och därmed klockfrekvenserna uppe, utan att för den delen väsnas allt för mycket. Riktigt ljudkänsliga entusiaster bör dock vara beredda att fippla med fläktkurvan och offra ett steg på frekvenskurvan för att uppnå samma tystnad som de två tidigare testade modellerna från EVGA och MSI.

Därtill bjuds det på uppskalad strömförsörjning som håller klockfrekvenserna uppe vid överklockning, den integrerade fläkthubben som styr chassifläktarna efter grafikkortets temperatur, och inte minst den sofistikerade RGB-belysningen som gör om insidan av ditt chassi till ett mellanstadiedisco (denna går att stänga av...).

Sammanfattningsvis är Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix OC ett ypperligt grafikkort med riktigt imponerande prestanda och finesser. Med en rekommenderad prislapp på 7 495 kronor landar modellen några hundralappar under Nvidia's Founder's Edition, och är idag ett av de bästa valen i den översta prestandaklassen.

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix OC är ett välpaketerat prestandamonster i toppklass.

Fördelar

  • Rekordhög prestanda

  • God effektivitet

  • Ypperlig kylare

  • Upphottad strömförsörjning

  • Kraftigt fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Kan upplevas som högljutt av känsliga

  • Svagt spoltjut hos testexemplaret

Pris vid publicering: 7 490 kronor
Lägsta pris: