De som är vana vid att överklocka bildskärmen över DVI Dual Link bör vänta med Nvidias Pascal-generation, Geforce GTX 1070 och GTX 1080. Orsaken är att Windows inte vill visa grafik nästa gång datorn startar när överklockningen är aktiv, något som fångats upp av användare på Reddit.

SweClockers kan efter egna tester bekräfta att detta stämmer, men också att problemet främst drabbar Windows 10-användare. Tuffar man på med Windows 8.1 inträffar det inte nödvändigtvis, utan överklockningen och den högre frekvensen ligger ofta kvar under vissa förutsättningar.

Överklockning av skärmar handlar om att synka skärm och grafikkort i högre frekvenser än vad som officiellt är möjligt. Detta fungerar tack vare att det finns utrymme kvar i signalbandbredden. Detta förklaras i detalj i den här artikeln om pixelklockan.

DVI DL-gränsen ligger per specifikation på 165 MHz per länk, eller totalt 330 MHz pixelklocka. Detta räcker för att köra 1 920 × 1 080 pixlar i 144 Hz eller 2 560 × 1 440 pixlar i 80 Hz. Men det finns inget hinder för tillverkarna att lägga till kretsar som kan synka med högre pixelklocka och därför nå högre bildfrekvens. I första hand är detta något som drabbar den som kör så kallade ”Koreaskärmar” vilka låter sig överklockas via DVI-DL.

Ingen bild efter startskärmen

För att testa använder vi trotjänaren, ”Male Look”-skärmen Acer XG270HUomidpx som kör 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz. Den har tidigare imponerat med att den hanterar överklockning via DVI-DL hela vägen till 588 MHz pixelklocka, långt över DVI-specifikationen. Något som räcker till att köra 146 Hz bildfrekvens i 2 560 × 1 440 pixlar.

Monitor_OC.jpg

Så kallade "Koreaskärmar" låter dig överklocka bildskärmen, men detta fungerar mindre bra med Nvidias Pascal-generation just nu.

Tillsammans med referenskortet av Geforce GTX 1080 får vi skärmen att synka mot 146 Hz i 2 560 × 1 440 pixlar på båda datorerna. Efter start, såväl varm eller kall, kommer däremot datorn med Windows 10 att vägra visa bild. Vi når Windows-logotypen och laddningscirkeln men istället för skrivbord blir skärmen svart och vi får felmeddelande om felaktig signal eller ”No input”. Detta felmeddelande kan komma och gå med täta intervall.

Datorn med Windows 8.1 beter sig dock nästan likadant som innan. Varmstart ger samma symptom som Windows 10, det vill säga ingen bild. Detta även om vi besöker BIOS-inställningarna innan vi fortsätter till operativsystemet. Men, stänger vi av datorn helt för att sedan kallstarta den startar Windows 8.1-datorn utan problem med DVI-DL överklockat till 588 MHz.

Mindre problem under Windows 8.1

Dock kan det fortfarande uppstå problem under Windows 8.1 om vi synkar bilden igen, till exempel genom att starta ett spel. Det är med andra ord ingalunda ett problem som enbart begränsas till Windows 10, även om det inte är lika besvärligt under Windows 8.1. Under det äldre operativsystemet är det inte konsekvent när det fungerar och inte fungerar.

För att bekräfta att dessa problem endast inträffar med Pascal-generationen använder vi ett Maxwell-baserat Geforce GTX 980 Ti i samma testsystem. Där fungerar både varm- och kallstart med överklockning på båda datorerna med Windows 8.1 och 10. Aktuell drivrutin vid kontroll är version 368.39.

Slutsatsen är att den som vill överklocka via DVI därför bör hålla kvar det gamla grafikkortet ett tag till. Nvidias grafikkort i generation Pascal har i dagsläget uppenbara problem med att hantera konceptet.