Tester med DirectX 12

Färska gränssnittet DirectX 12 är en stor snackis för 2016 och börjar så sakteliga leta sig ut i skarpa titlar. Än så länge handlar det dock bara om en handfull spel, där stödet varierar mellan fullt utbyggt och påklistrat i efterhand.

risetomb_1.jpg

SweClockers erfarenheter av DirectX 12 är minst sagt varierande, där prestanda och stabilitet kan påverkas stort med uppdateringar eller nya drivrutiner. Testandet kantas av märkliga krascher och förvirrande resultat, ofta båda på samma gång.

Det gör sammanvägda bedömningar svårt, och redaktionen väljer därför att bryta ut testerna till en egen sida. Förhoppningen är att DirectX 12 kommer att mogna under året, vilket på sikt gör gränssnittet redo att på allvar kliva in i tabeller och prestandaindex.

Spelet tillika prestandatestet Ashes of the Singularity var tidigt ute med stöd för gränssnittet DirectX 12 och som strategispel har det i teorin mycket att vinna på bättre processoranvändning. Detta kombinerat med tidigare slutsats om att processorn flaskhalsar bekräftas, då Nvidia Titan X vinner 19 procent på att använda DirectX 12 istället för DirectX 11.

Ett liknande mönster följer i Hitman, där tidigare Nvidia-modeller haft försumbara eller inga vinster i att gå över till DirectX 12. I fallet Titan X handlar det om en mätbar uppgång på 8 procent gentemot DirectX 11.

Prestandavinsten i Rise of the Tomb Raider är inte riktigt lika stora som i tidigare titlar, men det handlar ändå om en uppgång på 6 procent. Det innebär att Titan X åter har mer att vinna på DirectX 12 än syskonen i GTX 1000-serien.

I 3DMarks API-test hamnar Nvidia Titan X på praktiskt taget samma nivå som Geforce GTX 1080 i såväl DirectX 11 som DirectX 12. Det här beror på att GTX 1080 är tillräckligt snabbt för att maxa ur processorns alla kärnor och trådar till 100 procent, vilket förklarar resultatet för Titan X.