Montering och mjukvara

DSC00374.jpg
DSC00370.jpg
DSC00371.jpg

Monteringen är relativt rakt på sak. Listerna klistras på baksidan av TV-apparaten enligt ett mönster som beskrivs i manualen. Antalet LED-sektioner varerar beroende på beställt paket, vilka i sin tur motsvarar TV-storlek – Classic för modeller i spannet 32–45 tum, Mega för spannet 45–65 tum samt Xtreme för 65–80 tum.

För testet handlar det om modellen Mega tillsammans med TV-måttet 50 tum. Apparaten står placerad cirka 25 centimeter från en helvit vägg. Det innebär gott om utrymme för ljuset att spridas och flyta ihop.

DSC00367.jpg

Listernas kontakt ansluts till kontrollenheten, vilken i sin tur monteras i en av HDMI-splitterns utgångar. Sist men inte minst ansluts TV-apparaten till den andra utgången, och vald inkälla till splitterns ingång. I redaktionens fall figurerar en receiver med inbyggd HDMI-switch som mellanhand. Den tillåter i sin tur enkelt byte mellan flera olika källor – HTPC, Playstation 4, Xbox One samt Wii U för den aktuella konfigurationen.

Med anslutna nätadaptrar är installationen sedan i hamn. Dreamscreen kräver tekniskt ingen ytterligare mjukvara, utan de olika funktionerna kan kontrollera via en knapp direkt på kontrollenheten. Då den ofta hamnar gömd bakom TV-apparaten – i det aktuella fallet fäst med dubbelhäftande tejp – finns dock betydligt smidigare räddning via en tillhörande app för Android och IOS.

Tillhörande app för styrning

ds_meny_1.png

Appen är funktionell, men knappast något underverk. Dreamscreen kan växlas mellan videoläget och alternativ för musik respektive ambient bakgrundsbelysning. Förutom det kan belysningen placeras i ett avslaget vänteläge.

Kommunikation med Dreamscreen sker via Bluetooth. Anslutningen upplevs som ganska svajig, med begränsad räckvidd när kontrollenheten sitter bakom TV-apparaten. Efter ett par försök hoppar dock allt oftast igång, och väl ansluten verkar länken hålla bättre.

ds_meny_2.png

Video- och musikdelarna bjuder på ytterligare inställningar i en separat meny. Det är trevligt, men ännu fler alternativ vore uppskattat. Möjligheter som saknas är till exempel att ändra färgmättnad, eller en vettig funktion för konstant sken även i mörka scener. Det sistnämnda finns visserligen, men lämnar lamporna påslagna även efter att videokällan försvunnit.

En annan trevlig egenskap vore möjlighet att manuellt flytta fångstzonerna på bilden. I stort hanteras processen utmärkt automatiskt, men saker som spel med fasta positioner för kartor eller livmätare kan ge i stort sett statisk belysning. Att kunna påverka zonernas position vore en snabb lösning på problemet.

DSC00375.jpg

Sist men inte minst, saknas gör ett alternativ för att slå av statuslampan på själva enheten. Den visar med olika färger vilket läge som är aktivt – Sleep, Video, Music eller Ambient. Problemet är att lampan skiner på tok för starkt, och lyser upp väggen bakom TV-apparaten på egen hand. Det blir extra tydligt – och irriterande – i mörka scener där LED-listerna slocknar.