Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under våren 2016 bytt lokal och därmed har en ny mätsituation. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 22 °C.

Zotacs Geforce GTX 1080 AMP! Extreme är bestyckad med en riktig maffig kylare, vilken gör ett bra jobb med att hålla temperaturerna i schack trots modellens höga fabriksöverklockning. Under belastning uppmäter vi 69 °C på kortets grafikprocessor, vilket står sig bra mot resten av fältet. Att uppnå låga temperaturer är dock ingen match om man låter fläktarna skena, och därför går vi raskt vidare till ljudmätningarna.

Den massiva kylflänsen ger kortets fläktar möjlighet att hålla ett genomgående lågt varvtal under belastning, vilket reflekterar sig ytterst positivt på ljudnivåerna. Vid lång tids spelande mäter vi upp knappt hörbara 38 dBA, medan modellens semipassiva natur tillåter fläktarna att stå helt stilla under vila.

Vi stötte dock på ett oroande fenomen när kortet går från sitt passiva till aktiva fläktläge och vice versa – något som yttrade sig i form av ett irriterande fläktpåslag i oregelbundna pulser. Med anledning av detta valde vi att gräva lite extra i problemet, och gå till botten med vad det beror på.

Ovan syns en graf över kortets fläkthastighet under de tre första minuterna av belastning vid våra sedvanliga ljud- och temperaturtester. Det blir snabbt tydligt att något inte riktigt står rätt till under de första två minuterna, där fläktarna går från stillastående till cirka 1 200 rpm och tillbaka till stillastående i pulser. Allteftersom temperaturen går upp jämnas pulserna ut och övergår slutligen till en jämn kurva.

Efter att ha detaljgranskat loggfilen från körningen och experimenterat med manuellt satta fläkthastigheter blev det snabbt tydligt var problematiken låg. Det visade sig nämligen att kylanordningen inte klarar av att hålla igång fläktarna vid fläkthastigheter under 30 procent – något som i vanliga fall brukar resultera i att fläktarna står helt stilla.

Hos Zotac-kortet yttrar det sig istället i form av ett pulserande, där modellen försöker sparka igång fläktarna med en högre spänning, vilket i sig inte är direkt dumt då många fläktar har högre startspänning än de kräver vid kontinuerlig drift. Tyvärr fungerar inte detta ihop med just denna kylanordning, då spänningen som matas efter själva pulsen inte räcker till för att hålla fläkten igång.

Fenomenet uppstår när kortet ligger i ett spann mellan 0 och 30 procent på sin interna fläktkurva, vilket i praktiken innebär varje gång det går från vila till full belastning samt när kortet ska återgå till sitt passiva läge. Det hela kan till en viss del stävjas genom att skapa en egen fläktkurva via extern mjukvara, där starthastigheten för fläkten spikas till ett värde ovanför 30 procent – även om detta inte fungerade perfekt heller.

Sammanfattningsvis är Zotac medvetna om problemet då ett flertal användare på exempelvis Reddit har stött på det, men ännu har företaget inte lyckats rätta till det med exempelvis ett uppdaterat BIOS.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under halvtimmens spelsession i Metro: Last Light med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Zotacs AMP! Extreme är inte i närheten av att slå i sin strömbudget och ligger genomgående på en riktigt hög turbonivå. Den blåa linjen representerar modellens nominella turbofrekvens på 1 911 MHz, men vid typiska belastningsscenarion ligger kortet genomgående högre vid 2 012 MHz (gröna linjen).

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snittvärde. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Väldigt hög fabriksöverklockning gör som väntat även avtryck i effektmätningarna hos Zotac-kortet. Modellen lägger sig i snitt 40 W ovanför Nvidias referenskort, vilket placerar det på ungefär samma nivå som AMD:s Radeon R9 Fury.