Latens och eftersläp

Latensen är låg, under 3 millisekunders fördröjning efter vår bildrörsskärm. Detta avslöjas med Overdrive-inställningen på Extreme som ger oss tydliga overdrive-skuggor. Det tar sedan ytterligare 6 till 10 millisekunder för pixeln att tändas upp vilket ger att det synliga latensen är där kring 10 ms.

Latensen över HDMI är 13 ms när vi mäter med Leo Bodnar Input Lag tester. Där varierar latensen mellan 9 ms i skärmens överkant till 17 ms i underkant. Samt 13 ms i mitten. En LCD-panel uppdateras uppifrån och ned vilket avslöjas med en sensorbaserad mätare likt Leo Bodnar. Kamerametoden med mätare har inte den precisionen.

Total fördröjning är alltså mindre än 15 ms, där själva latensen är väldigt liten, under 3 ms. VA-panelens förhållandevis tröga kristaller är alltså det som påverkar mest.

acer_z271bmiphz_respons.jpg

Eftersläpningarna finns där och är tydligare jämfört med släpen från en gaminganpassad TN-panel. Släpen är också något mer framträdande än hos gaminganpassade IPS/AHVA-skärmar. Men vi kan också återigen konstatera att Z271bmiphz i egenskap av 144 Hz-kapacitet också är överlägsen alla allround-60 Hz-skärmar därute. Ännu ett tydligt exempel på att specificerad responstid inte säger så mycket om hur det upplevs i praktiken.

Normal-läget det som är användbart

Acer ger oss två overdrive-lägen, Normal och Extreme. Samt inget alls som då är Off. Avstängt får vi VA-eftersläpen i sin fulla prakt med långa och svansar efter rörelser. Normal-läget är det förvalda och de flesta lär låta den inställningen vara kvar.

acer_Z271bmiphz_extra_2.jpg

Klisterlappen på sidan avslöjar lite men inte allt om skärmen.

Extreme-läget är då raka motsatsen och ger det värsta tänkbara i fråga om skuggor som är ljus eller mörka. Möjligtvis kan vi kalla de ljusa skuggorna för ”glorior” ifall konceptet med en skugga som gör omgivningen ljusare går emot din föreställningsförmåga.

Självklart är det Normal-läget som ger det bästa av båda världar och tydlig eliminerar problemen med VA-panelen. Vi kan se att 120 Hz ger lite mindre släp och lite mindre markanta ljusa skuggor jämfört med 144 Hz-läget. Men den skillnaden är för subtil för att fångas med kameran.

Vi saknar eftersläpsreducering

Kort och gott väldigt bra hantering på eftersläpen som ändå är VA-teknikens akilleshäl. Fast vi hade gärna sett en funktion för eftersläpsreducering, alltså det som på Nvidias G-Sync-skärmar kallas för ULMB, Ultra Low Motion Blur. ULMB har gjort susen på andra VA-paneler, inte minst Acers egen Z35-modell.

acer_z271bmiphz_respons_jmfr.jpg

Att det saknas här kan närmast betraktas som en nackdel då du faktiskt får sådana funktioner för samma summa pengar hos andra skärmar.