Sammanfattning

Med dagens lansering knuffar Nvidia sin Pascal-arkitektur ned under 2000 kronor, vilket är ett lukrativt segment med en stor användarbas. Geforce GTX 1050 Ti är på många sätt ett ganska häftigt kort, där man utan problem kan framställa riktigt små modeller som är nästintill ljudlösa och endast drivs via moderkortets PCI Express-port – något som är väldigt smidigt för såväl OEM-tillverkare som oerfarna användare som vill ha en enkel uppgradering.

evga_1050_ti_sc-8.jpg

Prestandamässigt finns det möjlighet att plocka ut ett snitt på 60 bilder per sekund vid upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar – förutsatt att man är beredd att skruva ner spelens detaljinställningar ett par snäpp. Ställt mot konkurrenten Radeon RX 460 från AMD presterar Nvidias nykomling förkrossande bättre, samtidigt som både energieffektivitet och formfaktor kan hållas på en likvärdig eller bättre nivå.

Allt är dock inte guld och gröna skogar, där främst prisnivån är minst sagt problematisk. Nvidias svenska riktpris på 1 600 kronor ser tyvärr ut att bli sällsynt ute hos handlarna, och istället får vi räkna med närmare 1 800 kronor för många av partnertillverkarnas modeller. Detta placerar helt plötsligt Geforce GTX 1050 Ti i samma område som Radeon RX 470 – ett segment där nykomlingen inte har något att säga till om prestandamässigt.

Sammanfattningsvis kan det definitivt finnas en publik för Geforce GTX 1050 Ti, där dessa främst är ute efter en enkel uppgradering med duglig prestanda och låg strömförbrukning. Med dagens priser är det dock svårt att helhjärtat rekommendera modellen över Radeon RX 470 för den som är prismedveten prestandajägare.

EVGA Geforce GTX 1050 Ti Superclocked

evga_1050_ti_sc-3.jpg

Amerikanska EVGA:s minstingbidrag till dagens lansering är lätt att tycka om. Denna überkomptakta historia bjuder på både förhöjda klockfrekvenser ur kartong och en välfungerande kyllösning som håller ljudnivå och temperatur nere i källaren. Den som är intresserad av överklockning bör dock kika närmare på en annan skapelse med extra strömmatning.

Prismässigt lägger sig modellen, tillsammans med många andra, i ett segment där den tvingas konkurrera mot avsevärt snabbare kort. Av denna anledning är det svårt att ge någon köprekommendation om inte väldigt specifika krav finns på hög energieffektivitet ihop med kompakta yttermått.

Fördelar

  • God prestanda i 1080p

  • Mycket bra effektivitet

  • Tyst

  • Extremt kompakt

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • För dyrt sett till sin prestandanivå

  • Snäv strömbudget ger begränsad överklockning