Anslutningar och Nvidia G-Sync

G-Sync är Nvidias teknik för adaptiv synkronisering. Istället för att skärmen arbetar med en fast uppdateringsfrekvens, likt 165 Hz i fallet med AG271QG, kan skärmen uppdateras tillsammans med grafikkortet. Detta motverkar ryckighet och tearing. Effekten på bildflytet är som störst när frekvensen ligger kring 40 till 100 Hz/fps. Här arbetar skärmen inom intervallet 30 till 165 Hz med G-Sync. Mer om adaptiv synkronisering i bildskärmsguiden.

aoc_ag271qg_kontakt_3.jpg

Höger kortsida sedd bakifrån med hörlurshängaren och extra anslutningar för hörlur, mikrofon och USB.

aoc_ag271qg_kontakt_2.jpg

USB-hubben har sin uppströmskontakt och ytterligare två anslutningar på höger baksida, riktade nedåt.

Maximal bildfrekvens hos AG271QG är 165 Hz och här skiljer det sig något från äldre och konkurrerande modeller vilka specificeras som 144 Hz-modeller kapabla till 165 Hz. Detta kliv ovanför 144 Hz har kallats för "överklockning" även om det främst handlar om att utnyttja bandbreddsmarginalerna med Displayport.

Kräver sitt grafikkort för 165 Hz

Med AG271QG är 165 Hz-möjligheten aktiv från början och kräver ingen särskild insats. Skulle du ha ett äldre grafikkort som inte riktigt vill köra signalen i den frekvensen kan det enkelt sänkas i steg om 5 Hz och även stängas av helt ifall grafikkortet inte gillar höga frekvenser på anslutningen.

Skulle det inte vara uppenbart är 2 560 × 1 440 pixlar i 165 Hz krävande för moderna speltitlar. Den här diskussionen ligger egentligen lite utanför själva skärmen som sådan men tål att påminns om. Vill du dra runt moderna spel i hög grafikkvalitet behöver du ett modernt grafikkort. Här hjälper G-Sync till att hålla upplevelsen flytande, förutsatt att du har ett G-Sync-kapabelt Nvidia-grafikkort.

I vanlig ordning med den aktuella G-Sync-modulen som sitter i dagens skärmmodeller har vi en enda Displayport-anslutning. Displayport är kravet för G-Sync och frekvenser upp till 165 Hz.

HDMI strypt till 60 Hz

Det sitter också en HDMI-anslutning som extra ingång och den är kort och gott strypt till 60 Hz utan en chans att använda kapaciteten som ändå är möjlig på HDMI-anslutningar. Men detta fungerar som ett komplement för att till exempel koppla en bärbar dator eller en spelkonsol.

aoc_ag271qg_kontakt_1.jpg

En Displayport för 165 Hz och G-Sync, en HDMI strypt till 60 Hz samt linjeutgång. Vänstra baksidan riktade nedåt.

Vi har kritiserat den ensamma HDMI-anslutningen förut. Det finns ingen anledning till att prompt strypa HDMI-ingången till 60 Hz. Ett onödigt hinder för den som har två datorer på skrivbordet.

Som vi konstaterat tidigare är det sällan problem med G-Sync. När det fungerar så fungerar det och G-Sync-skärmar är konsekventa i sitt beteende. Då och då kan det vara problem med att aktivera G-Sync första gången. Räkna med någon omstart eller två innan både grafikkort, skärm och mjukvara ”fattar” att G-Sync är möjligt. Syns det inga inställningar för G-Sync i Nvidias menyer är det bara att starta om, och kanske uppdatera drivrutinerna. Är det något med G-Sync som har bråkat under åren har svaret ofta funnits hos Nvidias drivrutiner. Skärmarna är sällan skyldiga.

AOC AG271QG har också fyra USB 3.0-anslutningar, två på kortsidan (tillsammans med hörlursuttag och mic) och två på baksidan riktade nedåt. En linjeutgång finns också på baksidan. Ena USB-anslutningen på sidan är snabbladdande.