Logitech QuickCam Communicate

Vi börjar med den mest etablerade webbkameratillverkaren, nämligen Logitech. Logitech har varit framstående i webbkameramarknaden en lång tid. Frågan är om de fortfarande lever upp till konkurrensen. Först ut från Logitech är QuickCam Communicate.

Egenskap

Värde

Cirkapris

450 kronor

Stillbildsupplösning

Upp till 640 × 480 bildpunkter

Videoupplösning

Upp till 640 × 480 bildpunkter

Bildrutehastighet

Upp till 30 bilder per sekund

Bildvinkel

42 grader (horisontell)

Optik

Fast fokus

Extrafunktioner

Inbyggd mikrofon, anslutning via USB

QuickCam Communicate ser vid första anblick riktigt trevlig ut. Med sin helt runda form och svarta finish får vi en lätt känsla av kvalité. Kameran har också en behaglig tyngd, vilket gör att den står stabilt. En sak vi däremot reagerar negativt på är avsaknaden av skärpinställningar. Det är alltså helt fast optik som inte går att ändra. En trevlig extrafunktion är den inbyggda mikrofonen.

Communicate är inte den minsta kameran i testet, men den är fortfarande tillräckligt liten för att inte vara klumpig.

Kamerans fot är dock ganska unik i jämförelse med de andra i testet. Den är gjord av gummitäckt metallkonstruktion som är mycket lätt att böja och även håller sig bra i det läget man böjt den till. Själva kameran sitter även på en kulled som gör det möjligt att använda foten på många olika sätt. Kameran fungerar bland annat mycket bra på TFT-skärmar.

Bildkvalité

För att visa bildkvalitén som de olika kamerorna erbjuder har vi tagit kort i fyra olika ljus- och avståndsförhållande. I första exemplet fotar vi i ett rum med utan belysning. Endast lite ljus som kommer in genom de halvt igendragna persiennerna lyser upp rummet. Anda exemplet är taget i samma rum fast med en mycket stark lampa riktad mot den ljusa väggen bredvid motivet. I det tredje exemplet testar vi att ta ett kort väldigt nära motivet för att undersöka närgränsen kameran erbjuder. Sista testbilden tas från ett öppet fönster.

Det rekommenderas att du som läser detta test ser bilderna i sin fulla storlek för att se kvalitén.

Första bilden ser inte bra ut. Förutom att kameran lyckas ljusa upp motivet en hel del så finns det inte mycket gott att säga om bilden. Färgerna är bleka och bildkomprimeringen är mycket grov och destruktiv för bildens kvalité.

När vi tänder lampan får vi lite klarare färger, men vi är långt ifrån imponerade.

Då kameran saknar möjlighet att ändra skärpa blev det tredje testet inte så givande. Det kan dock tilläggas att vi inte hade några problem med skärpan när vi fotade våra andra motiv.

Sista testet förvånar inte så mycket heller med tanke på vad vi hittills sett Communicate prestera. Färgerna är även här tråkiga och bilden är pixlig och man kan till och med se små missfärgningar på flera ställen.

Mjukvara

Installationen av QuickCam Communicate är väldigt enkel.

När man installerar drivrutinerna följer en mycket trevlig och enkel guide. Det finns ingen risk att man gör fel när man installerar kamerorna från Logitech.

Mjukvaran som följer med kan hittas i samlingsprogrammet som installeras med drivrutinerna. Här kommer man åt de nyckelfunktioner som QuickCam Communicate erbjuder.

Med programmet QuickCapture kan man enkelt fånga både stillbilder och video från webbkameran. Ett simpelt men funktionellt program.