Test: ATTO Disk Benchmark

Atto.png

Egenskaper

Värde

Namn

ATTO Disk Benchmark

Utvecklare

ATTO

Version

3.05

Systemkrav

Windows XP eller senare

ATTO Disk Benchmark är ett av de mest accepterade testerna för högpresterande intern och extern lagring eller nätverksanslutna enheter. Programmet är utmärkt för att kontrollera skillnader mellan olika kontrollers både på disk- och RAID-nivå. Med ATTO är det möjligt att styra filstorlek, datamängd för respektive deltest och ködjup. Programmet stöder även rullande tester, vilket innebär att de kan belasta och utvärdera valda enheter över längre tid för att skapa mer rättvisa resultat.

Under våra tester fokuserar vi på snittvärdet för tre olika datastorlekar indelade enligt följande; 512 B–512 KB, 512 KB–4 MB och 4 MB–64 MB. Då samtliga av testerna repeterats i 60 minuter får vi ett mycket rättvist värde på den högsta snittnivå respektive hur enheten presterar över tid.

ATTO visar med sin uppdelning på olika storlekar en delvis helt annan bild jämfört med Anvil, vilken dock inte ska ses som en kontrast till denna utan som ett förtydligande komplement. Detta är även den gemensamma bild för samtliga av de tester som vi sätter samman.

Börjar vi med att se till hur enheterna hanterar stora filer är prestandan förhållandevis jämn med en kombinerad topplacering för Samsung SSD 750 EVO och OCZ Trion TR150. Även Intel och Kingston visar här mycket bra resultat sett till läshastighet. Intel uppvisar däremot en aning sämre skrivprestanda. Ser vi till just skrivprestation är det noterbart att Sandisk även i dessa tester tappar rejält och är den enda enhet i testet som inte når upp till 500 MB/s, utan stannar på tveksamma 452 MB/s.

Vi går ned ett steg och tittar på lite mindre filer, ett storlekssegment som många arbetar inom sett till bilder, musik, presentationer och liknande. Här är skillnaderna mellan de olika enheterna betydligt större. Samsung är ensam i toppen sett till läs- och skrivprestanda. Vi ser även att de mindre filerna är Sandisks styrka, i varje fall sett till läshastigheten där SSD Plus presterar näst bäst. Däremot brister enheten fortfarande sett till skrivprestanda där den återigen är sämst.

I övrigt ser vi att Intel, Kingston och Crucial har ett relativt jämnt förhållande mellan läs- och skrivhastighet, men att Intel presterar cirka 20 procent bättre än Kingston och att Crucial presterar cirka 10 procent bättre än Intel. Slutligen ser vi här även svagheten på OCZ Trion TR150, vars läsprestanda endast är cirka en tredjedel av Samsungs.

Vi avslutar med att titta på hur enheterna hanterar mindre filer och återigen förändras bilden av prestandan något. Trots att Samsung inte är bäst vare sig i läs- eller skrivprestanda vinner enheten ändå även detta segment tack vare sin jämnhet mellan de båda alternativen. Bäst skrivprestandan av filer under 512 KB är annars Crucial MX300 tätt följd av Intel SSD 540 och just Samsung. Här presterar Kingston klart sämst följt av Trion TR150 och SSD Plus, men samtliga av dessa presterar klart sämre jämfört med topp tre modellerna.

För läsprestandan toppar istället, smått otippat, Sandisks SSD Plus och det är således här som denna modell har sin klara styrka – att läsa filer på under 512 KB. Inte långt efter finner vi Samsung SSD 750 EVO, men sedan är det ett litet hopp till Intels SSD 540 och efter denna ytterligare ett stort steg till övriga tre. Lika förvånande som Sandisks förstaplats finner vi oväntat Crucial sist i detta segment, vilket visar på en inte helt harmonisk enhet.