Sammanfattning

Sedan SSD- och flashbaserad lagring blev allmänt accepterad och nådde en prisbild de flesta konsumenter har råd med har denna produktgrupp bokstavligen exploderat sett till kapacitet och antalet klasser av enheter. Tidigare kunde vi i grova drag dela upp SSD-enheter i konsument, gamer och företag/Enterprise, men numera är spannet så mycket större.

Lösningarna för att nå billigare enheter är dock olika. Vissa tillverkare väljer att satsa på enklare arkitektonisk uppbyggnad med färre NAND-kretsar, enklare kontrollers och mindre eller inget integrerat RAM-minne, medan andra väljer bort funktioner som kryptering och internt strömskydd eller helt enkelt tillverkar enheten i ett billigare material.

Samtliga av åtgärderna följs även oftast av en mer begränsad garanti både sett till den totala garantin och TBW- eller MTBF-värden som presenteras. Till detta ska vi även väga priser per gigabyte och allt högre lagringskapacitet, där vi tycker att detta tests riktvärde för lagring på cirka 500 GB är ett perfekt val sett till dagens system, då det räcker till såväl operativsystem som program och flera spel. Då investeringen för dessa lagringsenheter inte är allt för hög känns det även rimligt att slutanvändaren redan från start får räkna med att byta enheten inom en kommande tre- till femårsperiod.

En sista del vi fram till nu inte berört nämnvärt är medföljande program och tillverkarnas supporthantering. Oavsett hur mycket tester som körs måste även dessa delar med i bedömningen. Med en välutvecklad medföljande programvara uppnås många gånger andra fördelar som kan kompensera för ren prestanda. På samma sätt ser vi väldigt positivt på de tillverkare som prioriterar en hög servicegrad och fortlöpande utvecklar sin firmware. Detta gör faktiskt att tillverkare, i extrema fall, kan lyfta en rent usel disk till en testvinnare.

Ser vi till aktuellt test måste vi, trots bitvis stora skillnader mellan enheterna, ändå säga att samtliga val kommer innebära ett märkbart prestandalyft jämfört med en mekanisk hårddisk. För bärbara datorer kan man generellt sett också säga att batteritiden går upp och värmeutvecklingen ned med en SSD.

Crucial MX300 – 525 GB

Crucial-MX300-1.jpg

Crucial MX300 bygger sin enhet på Marvell 88SS1074-kontroller med 3D NAND och har på detta sätt skapat en enhet med godkänd prestanda till ett bra pris per gigabyte. Vi mäter dessutom under våra tester att den håller låg energiförbrukning, vilket gör den lämplig som operativ enhet i en bärbar lösning.

Vi anser även att Crucial gör helt rätt som satsar på overprovisioning för att skapa mer spelrum för den annars rätt korta garantin. Detta lägger även grunden för dess TBW-värde, som med 160 TB hamnar nånstans i det övre mittensegmentet i detta test. Att Crucial MX300 även har hårdvarubaserad kryptering är ett klart plus.

Däremot tycker vi att Crucials modell delvis är lite av en mardröm då den i flera tester presterar riktigt bra för att i testet efter prestera rent ut sagt uselt. I de flesta av dessa fall är den sämre prestandan direkt kopplad till slumpmässiga data, vilket således inte är enhetens starka sida. Med lite större filer, som vid bild och film eller under spelsekvenser, håller MX300 däremot en jämn och bra nivå.

Fördelar:

  • Bra pris

  • Godkänd prestanda

  • Låg energiförbrukning

  • Hårdvaruaccelererad kryptering

Nackdelar:

  • Tre års garanti

  • Sämre på slumpmässiga data

Pris vid publicering: 1 649 kronor
Lägsta pris:

Intel SSD 540 – 480 GB

Intel-SSD-540-2.jpg

Intel kombinerar 16 nm Hynix TLC NAND-minne med en SMI SM2258-kontroller i en enhet som vid publicering kostar från 3,52 kronor per gigabyte och uppåt, vilket gör det till testets dyraste enhet. Till detta hör 5 års garanti och en MTBF på 1 600 000 timmar.

Trots att enheten överlag presterar bra är det framför allt stabiliteten som vi vill framhålla. Beroende på typ av test skulle vi säga att Intel ligger i topp tre överlag, där Samsung är den största konkurrenten och att den tredje platsen alterneras mellan Crucial och OCZ.

Intel SSD 540 presterar bra både inom sekventiell och slumpmässig datahantering och den enda riktiga svagheten finner vi i mellansegmentet, när vi arbetar med filer på en storleksnivå mellan 512 KB och 4 MB. Däremot känns det som att enheten kom i ett vakuum som väntade på 3D NAND eller 3D-Xpoint, vilket gör att inte alla resurser använts till denna serie.

Intel SSD 540 är en stabil SSD med klart godkänd prestanda och användbar programvara

Fördelar:

  • Oftast hög prestanda

  • SSD Optimizer och Toolbox är användbara

  • Fem års garanti

Nackdelar:

  • Udda val av NAND

  • Underpresterar delvis i mellanfilssegmentet

  • Dyr och utgående

Pris vid publicering: 1 990 kronor
Lägsta pris:

Kingston SSDNow UV400 – 480 GB

Kingston-SSDNow-UV400-1.jpg

Kingston SSDow UV400 är en intressant lösning tänkt för instegssegmentet. Enheten har sin grund i Marvells 88SS1074-kontroller och använder 16 nm TLC NAND. Denna är förstärkt med SLC-cache som gör att dataflödet av framför allt mindre filer flyter riktigt bra. Kingston UV400 har även en klart godkänd maximal prestanda sett till både skrivning och läsning.

Däremot märkte vi snabbt att prestandan varierar kraftigt mellan olika tester. Så snart vi drar igång ett mer utdraget som PCMark 8 eller våra script-baserade tester sjunker prestandan kraftigt och totalpoängen blir således klart lägre. Det är svårt att sätta en exakt gräns för när prestandan för UV400 sjunker.

Vi skulle välja säga att detta är en SSD-enhet som är bra för kortare läsningar och skrivningar, men så fort det handlar om längre sammanhängande data, vilket även omfattar laddande av spel eller större program, tappar enheten hastighet direkt. Till det positiva med enheten hör en godkänd prisnivå samt framför allt testets bästa uthållighetsvärde med en TBW på hela 200 TB över tre år.

Fördelar:

  • Bra TBW

  • Godkänd prestanda under mindre frekvent arbete

Nackdelar:

  • Tre års garanti

  • Bristfällig prestanda överlag

  • SSD Manager känns inte helt stabilt för denna disk

  • Inte en disk för alla

Pris vid publicering: 1 699 kronor
Lägsta pris:

OCZ Trion TR150 – 480 GB

OCZ-Trion-TR150-3.jpg

OCZ har under sin existens haft en intressant resa med flera banbrytande lösningar i form av bland annat de första PCI Express-baserade lagringsenheterna Revodrive. När företaget sedermera gick in i den större Toshiba-koncernen växte även förvarningarna på att denna teknik skulle nå en aning stabilare grund, något som varit ett tidigare problem, och även att nya produkter baserade på de två bolagens gemensamma kunskap skulle växa fram.

OCZ Trion TR150 bygger visserligen på Toshibas TC58-kontroller och använder företagets 15 nm TLC NAND, men mycket mer än så när det kommer till nytänkande har den inte. TR150 är en enhet med mycket hög sekventiell läsprestandan, som dessutom presterar på en jämn och hög nivå i alla avseenden under normal belastning. Däremot tappar enheten i skrivprestandan så fort vi börjar jobba med större datafiler som ISO- eller videofiler.

Trion TR150 kommer med en TBW på 120 TB, vilket är i underkant men detta uppvägs till viss del av ett mycket bra utbytesprogram där OCZ direkt byter defekta enheter utan inblandning av tredje part. Priset ligger på en godkänd nivå och ställt mot de andra enheterna i testet motsvarar det prestandan.

OCZ Trion TR150 är en för prisklassen bra SSD med jämn prestanda vid normal användning

Fördelar:

  • Hög sekventiell läsprestanda

  • Jämn läs- och skrivprestanda vid normal belastning

  • Bra utbytesgarantier

  • SSD Utility

Nackdelar:

  • Tre års garanti

  • Tappar i prestandan vid skrivande av större filer

  • Klen TBW

Pris vid publicering: 1 490 kronor
Lägsta pris:

Samsung SSD 750 Evo – 500 GB

Samsung-SSD-750-Evo-3.jpg

Samsung har ett starkt SSD-år bakom sig, där de under 2016 lanserade fartmonstret SSD 960 Pro och mer budgetvänliga SSD 750 Evo i dagens test. Denna modell baseras på Samsungs MGX S4LN062X01-kontroller och använder företagets eget 16nm TLC NAND. Anledningen till detta val av flashminne är att kunna ta fram en kostnadseffektiv lösning för konsumenter. Även om det handlar om en prisvärd lösning från Samsung är det en av de dyrare enheterna i testet.

Ser vill våra tester presterar Samsung i toppen oavsett test, belastning och mängd av data som processas. Även när vi "överbelastar" enheten med extra datamängder över lång tid har SSD 750 Evo en hög lägstanivå, vilket minimerar upplevelsen av dessa dippar. Ser vi till garantitiden är denna på tre år, men uthållighetsgarantin för denna disk har faktiskt sänkts, vilket delvis även skett på samtliga av Samsungs enheter, till testets lägsta på 100 TB TBW.

Samsung SSD 750 Evo är med jämn prestanda och inga direkta svagheter ett utmärkt val i klassen

Fördelar:

  • Bra prestanda överlag

  • Hög lägsta nivå

  • Inga direkta svagheter

Nackdelar:

  • Tre års garanti

  • Begränsad TBW

  • Magician fungerade inte

  • Aningen dyr

Pris vid publicering: 1 749 kronor
Lägsta pris:

Sandisk SSD Plus – 480 GB

Sandisk-SSD-Plus-2.jpg

Vårt sista testexemplar är Sandisk SSD Plus, som av någon anledning finns i två utförande sett till lagringskontroller. Vi har testat enheten baserad på SMI SM2256S. Till denna använder Sandisk sin egen 15 nm TLC NAND. Enheten ger ett mycket plastigt intryck och det känns nästan som att hålla i en leksak. Den avger även ett skramlande ljud när vi skakar den lätt. SSD Plus har tre års garanti och en TBW på svaga 120 TB.

Ser vi till prestandatesterna ligger oftast SSD Plus ett par steg under övriga enheter. Detta dock med ett par undantag och framför allt ligger enhetens styrka i att läsa mindre filer, vilket även ger en synbar effekt på kontorsarbete där enheten presterar fullt godkänt. Prislappen är dock något i överkant för att den ska vara intressant ställt mot de andra testade enheterna.

Fördelar:

  • Modellen säljs ofta till rabatterat pris

  • Bra läsprestanda för mindre filer

  • Kloningsprogram medföljer

Nackdelar:

  • Tre års garanti

  • Högt pris sett till prestanda

  • Låg prestanda överlag

  • Plastigt intryck

Pris vid publicering: 1 690 kronor
Lägsta pris: