Latens och eftersläp

Latenserna för panelen är låga, under 10 ms som högst/sämsta resultat med såväl Displayport som HDMI. Detta plockas fram med kamera-klocka-metoden som ger ganska stort spann över hur tiderna fördelas.

Skärmen har ett läge som heter Instant Mode vilket påstås ge lägre latenser. Detta menyalternativ är dock gråmarkerat så fort vi på något sätt använder en Freesync/Adaptive Sync-kapabel anslutning, likt Displayport eller HDMI ingång 1 ihop med ett AMD RX 480. Men vi kan testa alternativet med andra grafikkort och HDMI ingång 2. Instant Mode-reglaget har då ingen som helst effekt på latenstiderna.

Instant Mode utan effekt

Input Lag enligt Leo Bodnar Input Lag Tester är cirka 15 ms på båda HDMI-anslutningarna. Använder vi Instant Mode-läget är det fortfarande cirka 15 millisekunders fördröjning den vägen. Leo Bodnar är med sin ljussensor mer exakt och repeterbar jämfört med kamerametoden. Samtidigt är Leo Bodnar låst till 1080p i 60 Hz som signalformat.

benq_xl2540_efterslap_AMA_240Hz.jpg

Overdrive-inställningen hos Benq kallas för AMA, eller Advanced Motion Accelerator. Tre nivåer erbjuds, Off, High och Premium där skillnaden i praktiken inte är enorm när du spelar spel. Det handlar mer om en subtil skillnad, där Off-läget blir mjukare i rörelser och Premium håller en högre detaljnivå men ibland också kan avslöja en falsk kantskugga. High-läget är det förvalda och egentligen det läge som kan få vara kvar utan onödigt släpande och inga onödiga skuggor.

benq_xl2540_efterslap_60-144-240Hz.jpg

Fritt från eftersläp är det dock inte. Fast XL2540 visar upp en annans sorts eftersläp, eller snarare en tvärtomeffekt. Istället för att text och grafik smetar mot en vit bakgrund slår istället bakgrunden över och gör svart text på vit bakgrund mer färgspräcklig, tunnare och otydligare. Tunn och liten text får närmast en svag färgad gloria. Detta är däremot mindre problematiskt vid spel och där märks istället den högre frekvensen som tydligare och skarpare grafik i rörelser.

60 FPS vid 240 Hz fungerar utmärkt

Ganska intressant är att se hur XL2540 beter sig vid 60 Hz. Den ger nästan någon slags dubbel bild som faktiskt ser mer dubbel ut i verkligheten än vad kameran lyckas fånga. Detta kan man i viss mån ana när man kör adaptiv synkronisering och du ligger på en låg bildfrekvens, men det blir inte störande i praktiken och troligtvis väljer du inte den här skärmen för dess 60 Hz-prestanda.

Detta är alltså när skärmen matas med 60 Hz i inkommande signal och det är därför inte hur 60 bildrutor per sekund (FPS) ser ut när du i övrigt driver skärmen i en högre frekvens likt 120 eller 240 Hz. Det är en helt klart annan känsla och upplevelse jämfört med att köra 60 FPS medan skärmen drivs 120 eller 240 Hz.

Eftersläpsreducering via servicemenyn

Zowie XL2540 saknar eftersläpsreducering, Blur Reduction eller "Dynamisk noggrannhet" som det benämns i handbokens svenskspråkiga del. Officiellt finns inte detta i alla fall. Benq har lyckats bra med detta på andra spelskärmar vi testat.

Tydligen finns ändå funktionen i XL2540 men den är dold via servicemenyn vilket har uppmärksammats av SweClockers forummedlemmar.

benq_xl2540_blur_reduction.jpg

En orsak till att funktionen döljs kan handla om att man från Benq:s sida inte är helt nöjd med hur det fungerar. Vid våra testar fungerar det dock utmärkt och vill du minimera eftersläp så mycket som det går är det en funktion värd att aktivera. Ett plus är också att det fungerar hela vägen till 240 Hz. Vi har helt klart sett sämre varianter och det finns ingen anledning för Benq att gömma eller rata den här funktionen.

En annan orsak till att funktionen är dold är för att den ursprungligen inte verkar följa med. Har du en äldre mjukvaruversion i skärmen finns det antagligen inte tillgängligt och du kan inte uppdatera denna själv på något enkelt sätt. Skärmen måste in på service för att göra detta. Varför tillverkarna inte kan skapa skärmar som uppdateras via USB precis som mycket annan teknik är en fortsatt gåta.

Hög ljusstyrka, lite flimmer

Servicemenyn nås genom att man håller in menyknappen – den fjärde från vänster – samt av/på-knappen i några sekunder. Då startar skärmen om och nästa gång du trycker på menyknappen kommer istället servicemenyn fram. Vill du få skärmen att återgå till normalt beteende, stäng av och sätt på skärmen igen. Cirka 3:30 in i videon kan du se hur servicemenyn aktiveras.

Blur Reduction-funktionen tar en del ljusstyrka eftersom själva finessen bygger på att periodiskt släcka ned bilden. Vi når dock ändå upp till hela 260 nits med eftersläpsreduceringen igång vilket är högt. Funktionen stjäl därför mindre än hälften av ljuset. Flimret är heller inte påträngande.