iRiver U10, fortsättning

Display och meny

Spelaren är utrustad med en 2,22" TFT-display som har en upplösning på, i sammanhanget, hela 320 x 240 pixlar.

Här syns huvudmenyn. Menysystemet är ganska annorlunda utformat, men otroligt lättnavigerat och logiskt uppbyggt. Det tar inte många minuter innan man lärt sig navigationen till fullo.

Filhanteringen sköts olika beroende på vad för slags filer det handlar om. Musikfiler hanteras som synes ovan, där man bläddrar efter musiken med hjälp av olika uppdelningsalternativ.

Filmfiler däremot listas på ett mer traditionellt vis.

Ovan syns hur uppspelningsläget för musikfiler ser ut. Även här är navigationen och informationen okomplicerad och lättöverskådlig, utan att det känns som att det fattas funktioner.

Överföring, mjukvara och användning

iRiver U10 ansluts till ett vanligt USB-uttag med hjälp av den medföljande USB-kabeln. Testexemplaret var i MTP-utförande. MTP (Media Transfer Protocol) är ett protokoll från Microsoft som kräver Windows XP samt Media Player 10. Dessa krav måste alltså uppfyllas för att det ska vara möjligt att överföra filer. Detta utförande ska dock snarast ersättas och U10 kommer då ha stöd för UMSD samt andra operativsystem.

Överföringshastigheten imponerar inte: Skrivhastigheten uppmättes till 2,5 MB/s och läshastigheten till 3,3 MB/s. Detta medför givetvis att det tar längre tid att överföra filer till och från spelaren.

På installationsskivan finns en uppdatering till Media Player 10 samt iRiver Picture Plus. Med hjälp av detta program kan man konvertera och överföra bilder till spelaren.

Det medföljer inget program för att konvertera filmfiler med och det går ej heller att ladda hem från tillverkarens hemsida. Vill man ändå kunna konvertera filmfiler, får man använda sig utav tredjehandsmjukvara.

Även iRiver U10 laddas upp med hjälp av USB-anslutningen. Detta ska enligt tillverkaren ta ungefär två och en halv timme, vilket visade sig stämma ganska bra.

Ljud- och bildkvalitet

iRiver U10 är utrustad med ett antal ljudförbättringsfunktioner såsom SRS WOW och TrueBass. Bästa ljudkvalitet uppnåddes dock med egendefinierade equalizer-inställningar. Det finns inga fördefinierade inställningar och det gick inte att få fram en tillfredsställande ljudbild med SRS-funktionerna.

Men ställer man in detta manuellt är ljudkvaliteten helt klart hög och ljudet klart och fylligt.

De medföljande hörsnäckorna är av standardtyp. Ljudkvaliteten var överraskande bra för att vara hörsnäckor. Med såväl djup bas som krispig diskant håller de en riktigt hög nivå, vilket givetvis är positivt.

Något som verkligen imponerar är bildkvaliteten och färgåtergivningen, även om det är svårt att förmedla med kamerabilder. Displayen är knivskarp och färgåtergivningen klart bäst i detta test.

Vid filmuppspelning är bildkvaliteten likaså otroligt bra. Att läsa undertexter är inga problem och inga eftersläpningar upplevdes. Att spela upp och titta på långfilmer är också fullt möjligt och en riktigt trevlig upplevelse.