Inledning

För några månader sedan kunde SweClockers konstatera att lanseringen av de första processorerna i Ryzen-familjen representerade en lyckad återkomst till konsumentmarknaden för AMD, och reell konkurrens för Intel. Ryzen 7 och Ryzen 5 utgör utmaning för Intels Core i5- och Core i7-serier, och med Ryzen 3 tar AMD sikte på Core i3-segmentet.

amd-ryzen-3-8.jpg

Till skillnad från Ryzen 7 och Ryzen 5, där AMD erbjuder stöd för fler kärnor och trådar än Intels motsvarigheter, matchar Ryzen 3 motsvarande konkurrent betydligt närmare. Intel Core i3 må vara utrustade med färre processorkärnor, två kontra fyra i Ryzen 3, men i Ryzen 3 saknar stöd för flertrådningstekniken Simultaneous Multithreading (SMT) vilket i praktiken innebär stöd för samma antal trådar.

Säljargumentet om fler samtidiga trådar följer alltså inte med till Ryzen 3, men den konkurrenskraftiga prisnivån jämfört med Core i3 eller till och med vissa modeller av Core i5 är fortfarande gällande. Frågan är om samma situation gäller med avseende på överklockningspotential och spelprestanda mellan AMD:s och Intels instegsmodeller.

Detta och mycket mer ska belysas när Ryzen 3 1300X och Ryzen 3 1200 får bekänna färg i testlabbet.

Information: Inför testet av AMD Ryzen 3 1300X och 3 1200 har moderkortet uppdaterats med senaste UEFI, samtidigt som spel och program fått ladda ned en färsk omgång patchar. I samband med det har även övriga AMD Ryzen-modeller testats om.