Anslutningar

Två bildskärmsanslutningar finnes i form av HDMI samt Displayport via USB Type-C-kontakt. Den senare matar också uppemot 45 W effekt för att ladda exempelvis en bärbar dator. USB Type-C-kontakten matar också två stycken vanliga USB 3.0-kontakter. Skärmen saknar högtalare men tar vidare ljudet till en vanlig 3,5 mm-utgång på linjenivå med fast volym/signalnivå. Med andra ord är den inte till för hörlurar.

dell_s2718d_kontakter.jpg

HDMI-anslutningen tar emot RGB och YCbCr-signal där RGB-signalen måste vara ställd mot datornivåer, alltså det som ofta kallas ”full” eller ”utökad”. Kör du videonivåer (16 – 235) kommer skärmen inte kunna ankra svart mot rätt nivå och bilden tappar kontrastomfång och blir blaskig.

HDMI för dig med stationär dator

Skulle du mata en annan HDMI-källa än en dator till skärmen behöver du växla om till RGB med datornivåer eller köra YCbCr-signal för rätt ankring av vitt och svart i bilden. S2718D fungerar också med 1080p/24 (samt 23,976 Hz) men kommer då att 3:2-repetera bildrutor vilket ger en ryckig bild.

Ingen skärm för att köra UHD Blu-ray med andra ord när bilden inte flyter. 50 Hz-signaler ger också väldigt ryckig bild, fast ett mer stötvis hackande när var femte bildruta dubbleras.

dell_s2718d_120_hz.jpg

Bandbredden över HDMI tillåter 2 560 × 1 440 pixlar i 120 Hz, fast varannan bildruta ignoreras och panelen fortsätter i 60 Hz.

Utöver detta tar skärmen det mesta vi slänger i dess riktning, inklusive 720p och 1080i. Och faktisk även 4K-signal, till och med i 60 Hz, samt HDCP 2.2-kryptering. Förklaringen är just HDR-funktionen. För att aktivera HDR måste du först välja något av de två HDR-lägena, ”Movie HDR” eller ”Game HDR” i skärmens menyer, innan du ansluter en HDR-källa. Hur väl skärmen följer HDR10-standarder tar vi upp längre fram i separat avsnitt.

När vi kör 3 840 × 2 160 pixlar till S2718D kommer bilden naturligtvis skalas ned till panelens 2 560 × 1 440 pixlar och detta sker med viss kantförstärkning och därmed vita kanter runt konturer. Sharpness-reglaget styr detta. Skalning lyckas hålla en god detaljnivå för spel och filmbild men det är inte lämpligt för datorgrafik.

Det vill säga, det finns ingen poäng att köra 3 840 × 2 160 pixlar från datorn till S2718D eftersom text och grafik försämras rätt tydligt. Är det datorbruk du har i sikte, kör 2 560 × 1 440 pixlar från datorn

Överklockning till 61 Hz

Dell listar diverse signaler som kör 75 Hz och därför testar vi att överklocka till just 75 Hz. Visst synkar det, men varenda extra bildruta över 61 Hz slängs bort och ger ryckig bild. Med tanke på att bandbredden finns för 4K-upplösning testar vi för skojs skull. Kan vi köra 2 560 × 1 440 pixlar och 120 Hz? Svar ja. 120 Hz-signalen tas emot men varannan bildruta slängs bort och panelen fortsätter jobba i exakt 60 Hz.

Nåväl, det var värt ett försök. 61 Hz förblir maximal bildfrekvens.

Notera att USB Type-C-anslutning förvisso använder Displayport-protokollet, specat som ”DisplayPort Alternate Mode version 1.2” med vanlig USB löpandes parallellt. Det finns i skrivande stund inget bekräftat sätt att mata skärmen den här vägen från Displayport ut på grafikkortet. Det är alltså HDMI som gäller från en stationär dator.

usb_c-to_dp.png

Displayport över USB type C kräver multiplexing och därmed riktningskänsliga adaptrar. De som finns på marknaden är för att gå från USB Type-C ut från datorn till Displayport in i skärmen.

Det finns på marknaden en rad USB Type-C-till-Displayport-adaptrar avsedda för just den specifika riktningen. Från USB Type-C ut från datorn, till exempel en bärbar dator med Type-C, till en skäm med vanlig Displayport. Med Dell S2718D går signalen åt andra hållet vilket ställer annat krav på riktningen hos elektroniken i adaptern.

Nu är detta möjligen ett mindre problem då skärmen drivs problemfritt via HDMI. Så länge du inte sitter med en lastgammal dator som inte klarar mer än 1 920 × 1 200 pixlar över HDMI vill säga. Det är alltså främst ett problem med äldre bärbara datorer i budgetklassen.

USB-hubben nås via USB type C

Den inbyggda USB-hubben är också beroende av USB Type-C-anslutningen. Där kan du dock enklare välja en kabel för att gå från vanlig USB-A-kontakt till Type-C och på så sätt komma åt hubben. Detta blockerar då alla försök till att köra bildsignal över type C-anslutningen.