Reflexer och ljus

Reflexfiltret är högblankt och väldigt typiskt för ljust blanka reflexfilter. Vi får därför ett starkt och tydligt intryck av svart så länge rummet tillåter. Mitt på dagen på det ljusa kontoret blir det tyvärr en spegel. På kvällen med dämpad belysning och vi har istället ett djupt intrycket av svärta.

dell_s2718d_reflex.jpg

Fördelen mot matta filter är att den här typen av blanka filter inte plockar upp belysningen och lägger sig som en hinna över svärtan. Matta filter blir ofta brunsvarta av den varma ljuset från lampor och belysning. Nackdelen med blanka filter likt det hos Dell S2718D är att allt som kan reflekteras syns och är det bara tillräckligt ljust i rummet kan du spegla dig själv.

Blankt med synlig struktur i vinkel

Filtret är fritt från struktur och hinnor så länge du sitter rakt framför skärmen. Från sidan och uppifrån framträder dock en spräcklig struktur över bilden som en slags ”smörpapperseffekt”. Detta innebar att personer som spontant gick förbi skärmen och därmed tittade på bilden ståendes uppifrån och från sidan reagerar över denna spräcklighet. Inget av detta syns i rätt vinkel.

Kontrastförhållandet i panelen är något under det vanliga för IPS-teknik och är kring 800:1, samt varierande med vilket bildläge som är igång. Ljusstyrkan är som följer:

Brightness-reglaget

ljusstyrka

100

280 nits

75 (förval)

250 nits

56

200 nits

42

160 nits

28

120 nits

14

80 nits

0

39 nits

Med tanke på att S2718D använder en panel med IPS-teknik fungerar den precis som väntat för den här typen av skärm. Betraktningsvinklar utgör inte ett problem i praktiken. Snarare så att effekterna av reflexfiltret med dess spräckliga struktur gör sig synligast i vinkel. Först långt åt sidorna och ovanifrån i orimliga vinklar får vi skiftningar mot grönt och turkos.

Belysningen är flimmerfri

Kvaliteten är god med en flimmerfri bakgrundsbelysning och full täckning av 8 bitars färgdjup utan att klippa nivåer. Ingen posterisering eller andra avslöjande problem med den grundläggande färgåtergivningen eller uniformiteten. Testexemplaret har inga synliga problem med blödande kanter eller glow-effekter.

Undantaget är nedre högra hörnet som är något ljusare i svärtan oavsett vinkeln. Du behöver köra skärmen med ljusstark belysning och/eller sitta i ett mörkt rum för att detta ska märkas som ett tydligt problem.