Montering och sammanfattning

Redan vid introduktionen av sitt första chassi lyckades Phanteks träffa riktigt högt på kvalitetsskalan, och sedan företaget börjat arbeta flitigt med både aluminium och härdat glas har det knappast blivit sämre på den punkten. Evolv Shift känns som en riktig premiumprodukt, utan att för den delen kosta skjortan, där nästan alla beståndsdelar fullkomligt osar kvalitet.

phanteks_shift-33.jpg
phanteks_shift-37.jpg

Själva monteringsupplevelsen är inledningsvis ganska trevlig, där möjligheten att plocka bort samtliga yttre paneler för full åtkomst till insidan underlättar en del, ihop med en generellt välpolerad passform. Precis som många andra kompakta chassin blir det dock snabbt trångt när kablar och kylanordning ska ta plats, och det gäller därför att koppla in allt i rätt ordning för att undvika dubbeljobb.

Den som vill använda en luftbaserad processorkylare har möjlighet att göra det, men bör vara medveten om att fokusområdet för chassit är slutna vattenkylare. Med en restriktion på 82 mm för luftkylare går ett antal olika lågprofilsvarianter in, med brasklappen att man bör hålla sig en bit under den maximala höjden för att undvika att fläkten hamnar för nära sidopanelen.

phanteks_shift-38.jpg
phanteks_shift-34.jpg

Evolv Shift har officiellt stöd för den förlängda nätaggregatsformfaktorn SFX-L, men efter våra försök att montera in en sådan enhet skulle vi starkt avråda från att använda den typen av modeller i detta chassi. Även om SFX-L-nätdelar "får plats" är det med minsta möjliga marginal, där kablarna som löper ut trycks mot skiljeväggen mellan de båda kamrarna – vilket i slutändan gör det extremt jobbigt att dra dessa på ett vettigt sätt.

En sedvanlig SFX-nätdel, och gärna en modulär sådan, känns betydligt mer anpassad för Evolv Shift då kablarna från denna blir betydligt lättare att hantera. Själva kabeldragningen inuti chassit kan beskrivas som omständlig men funktionell, där en hel del tid behöver läggas på att få till något som ser estetiskt tilltalande ut. Här underlättar det om vi undviker att montera en 3,5-tumsenhet för att istället använda detta utrymme till att samla överblivna kabellängder.

phanteks_shift-35.jpg
phanteks_shift-36.jpg

Chassit har en intressant monteringsanordning för grafikkortet, där denna fungerar bra tills utrymmet i den nedre kammaren fylls upp med radiatorer. Den som önskar att använda ett slutet vattenkylningssystem till både processor och grafikkort kommer snabbt stöta på kraftiga restriktioner kring vilket kort som går att montera in. Många partnertillverkares kort bygger nämligen ytterligare på höjden, och får därför inte plats fysiskt när en radiator monteras i framkant.

Med ett luftkylt grafikkort går det att undvika många av dessa restriktioner, men i många fall leder detta istället till att kortets kylanordning får en minimal luftspalt att tillgå mot moderkortsplåtens baksida. Detta är inte något problem med referensmodeller, där radialfläkten hamnar i den nedre kammaren, men däremot något som behöver tas i beaktning ihop med eftermarknadskylare.

phanteks_shift-40.jpg

Den största missen med chassit är utan tvekan panelen på toppen, och här finns det två olika aspekter att ta i beaktning. Först och främst stötte vi på stora problem med utrymmet som finns att tillgå för kablar som löper ut från moderkortet och grafikkortet. Vi prövade ett flertal vanliga bildskärmskablar i DVI- och Displayport-utförande, där många av dessa helt enkelt inte fick plats under panelen.

Därtill känns själva panelen som ett rejält nedköp kvalitetsmässigt i jämförelse med resten av chassit. Att denna är tillverkad av plast för att hålla priset nere kan vi definitivt köpa, men den borde däremot ha stagats upp bättre mot själva stommen för att undvika flexandet som sker varje gång vi trycker på modellens strömknapp.

Sammanfattningsvis är vi något kluvna till Evolv Shift, där det är svårt att ge någon direkt rekommendation samtidigt som vi inte helt kan avråda från köp. Det är roligt att se Phanteks våga sväva ut lite på designfronten, och rent subjektivt har de lyckats få till en riktigt snygg skapelse som säkerligen lär tilltala många.

Är man beredd på restriktionerna, och kan tänka sig att kompromissa en del gällandes både komponentval och ens nuvarande kabelsortiment är 1 200 kronor en inte helt oskälig summa för ett chassi i denna kaliber, även om det bör tryckas på att det verkligen inte är utan brister.

Fördelar

  • Riktigt hög kvalitetskänsla och passform (utom toppen)

  • Flexibla placeringsmöjligheter

  • Stilfull implementation av härdat glas och aluminium

  • Integrerad ljuskontroller

  • Sväljer trots storleken högpresterande komponenter...

Nackdelar

  • ...dock med kraftiga restriktioner vid radiatormontering

  • Tidsödande kabeldragning

  • Trång montering för SFX-L-nätdelar

  • Smal luftspalt för luftkylda grafikkort

  • Galet plastig topp

  • Inkompatibel med många bildskärmskablar

Pris vid publicering: 1 200 kronor
Lägsta pris: