Installation och programvara

Logitech MX310 lanserades för en tid sedan och ersätter den äldre MX300-musen. Det är som sin föregångare en optisk mus med Logitech:s optiska motor MX och har totalt sex knappar och ett scrollhjul. Den kommer i en pappförpackning med ett plastinslag så man ser musen i butikshyllan. Vi börjar sedvanligt med specifikationerna:

Egenskap

Värde

Knappar

6

Scroll

Ja

Anslutning

USB 1.0 alt. PS/2

DPI

800

Upplösning

4.7 megapixlar/sekund

Garanti

5 år

I emballaget hittar vi MX310-musen, manual på totalt 16 språk, drivrutiner på CD-ROM samt en liten produktkatalog med andra produkter från Logitech. Musen liknar mycket MX500 och MX700 i designen; svart på undersidan och runtom, och en grånyans på mitten som även täcker knapparna samt en Logiech-logga.

MX310 stödjer de största operativsystemen på marknaden, Windows 95/98/ME, Windows 2000, Windows XP och MX310 skeppas även med drivrutiner för MacOS 8.6-9.2 samt nya MacOS X. För Windows 95 krävs dock en uppdatering ifall man vill använda musen i USB-läge (OSR2). I recensionen användes operativsystemet Windows 2000 med Servicepack 3. Här kommer versionerna på drivrutinerna för de olika operativsystemen:

Drivrutin

Namn och version

Windows 2000, Windows XP

MouseWare 9.76

Windows 9x/ME

MouseWare 9.73.1

MacOS X

Logitech Control Center 1.1

MacOS 8.6 och nyare

MouseWare M 4.0.6

Installation

Trots att det inte står i manualen började vi att ta bort den befintliga musen i enhetshanteraren och stängde av datorn. Sedan pluggade vi in musen i USB-porten och startade upp. Windows hittade direkt musen och bad oss välja drivrutin. Vi skippade guiden och satte in den medföljande CD-ROM-skivan och installerade drivrutinerna istället. Installationen av drivrutinerna är väldigt enkel och användarvänlig, och efter vi installerat drivrutinerna samt Logitech:s Desktop Messenger-program (mer om det senare) så startade vi om datorn.

När sedan Windows laddat klart och vi loggat in så dök det upp en ruta som hjälper oss att konfigurera musen. Vi får bland annt välja ifall vi har musen på vänster eller högersida om tangentbordet samt statera vad alla knappar gör på musen. Efter det kommer vi direkt in i musinställningarna. Kort och gott är det en föredömlig installation.

Vi hade dock lite problem med att hitta musen i PS/2-läge, problemet löstes dock med att vi laddade ner Intels senaste moderkortskretsdrivrutin från SweClockers filarkiv.

Programvara

På den medföljande CD-ROM-skivan ligger drivrutinerna och Logitech:s Desktop Messenger, när vi installerar får vi även möjligheten att installera programmet MusicMatch. Det är ett program för att lyssna på MP3-filer, lägga in favorit-skivorna på datorn med mera.

När vi installerat drivrutinen ersätter Logitech:s MouseWare de befintliga mus-inställningarna i Windows. Första fliken i dessa drivrutiner heter Snabbinstallation. Man kan bland annat se vad alla olika knappar på musen gör, samt även ställa in ifall man har musen på höger eller vänster sida av tangentbordet.

På denna flik kan man även ställa in ifall man vill ha en mus-ikon i aktivitetsfältet där man snabbt kan komma åt musinställningarna.

Andra fliken har inte ändrats någonting av MouseWare, och här kan man som sedvanlig ändra stil på muspekaren samt ställa in ifall man vill ha skugga eller inte. Logitech har dock lagt till en egen stil kallad Black by Logitech vilket är en svart pekare.

Tredje fliken heter Knappar och här kan man ställa in vad alla sex knappar på musen ska göra. Det finns oändligt mycket olika funktioner för knapparna, men här kommer ett smakprov vad man kan ställa in knapparna att utföra: F-tangenter, Retur, Escape, Control, Page Up/Down, Minimera alla, Sök filer och Kör. Som tur är kan man även ställa in Ej tilldelad, något som är bra ifall man råkar klicka på en knapp tilldelad Minimera alla i till exempel ett spel.

Här kan man även ställa in hur snabbt scroll-hjulet ska rulla, det går att ställa in allt ifrån en rad till hela skärmen. Här finns det även möjlighet att stänga av scroll-hjulet ifall man inte använder det, vilket är en ypperlig funktion.

På fjärde fliken, kallad rörelse, har Logitech infogat en funktion som stänger av acceleration av musen i spel. Detta är mycket bra för de som gillar att ha acceleration i Windows men inte vill ha det i spel. Under Avancerade funktioner kan man även ställa in hur snabbt musen ska uppdateras i PS/2-läge. Man kan välja allt ifrån 40 Hz till 200 Hz.

Logitech har här varit aktiva på att ta reda på vad användarna vill ha, och det är inte många musdrivrutiner som innehåller denna funktion. Skillnaden mellan till exempel 60 Hz eller 80 Hz som är standard på Windows NT respektive Windows 2000 och 100 Hz är rätt stor, framför allt i spel. Vi testade samtliga inställningar, vid 200 Hz så blev musen aldeles för snabb ibland, detta händer dock på de flesta möss i 200 Hz. Vi rekomenderar inte att köra 200 Hz i PS/2-läge på denna mus eller någon annan. För er som inte har Logitech MouseWare och vill ändra Hertz går detta att göra i egenskaperna på musen i Enhetshanteraren.

På femte och sista fliken får vi reda på lite enhetsinformation, vad musen som är installerad heter samt vilken version vi har på MouseWare.

Logitech har även en ypperlig Hjälp-funktion i inställningarna, där man kan få reda på precis allt man kan göra med musen och hur man ställer in samtliga inställningar. Här kan man även få hjälp med felsökning, hur man bäst underhåller musen samt översikt över Logitech:s mus-produkter.

Med MouseWare får man även Desktop Messenger, vilket är ett program som tittar ifall man använder en äldre version av MouseWare än vad som finns på Logitech:s hemsida. Bra program för de som inte besöker Logitech:s hemsida då och då för att titta ifall det har kommit en ny version av MouseWare.

Som sedvanligt tittade vi även hur mycket RAM-minne drivrutinen tar i Windows-miljö. Prorgammet som sköter knapparnas inställningar heter EM_EXEC och tar cirka 3.5 MB RAM-minne. Ifall man väljer att installera Logitech Desktop Messenger dyker det upp ett program i process-listan som heter backWeb-8876480 och detta program tar cirka 1.8 MB RAM. Vi skulle inte bli lessna ifall drivrutinsprogrammet tog mindre, men samtidigt tar det mindre RAM-minne än vad till exempel Microsofts och Trust:s drivrutinsprogram tar.