Ordlista

Innan vi börjar titta på spelarna är det bra att känna till en rad begrepp och förkortningar som kommer att användas i detta test. Dessa redogör vi för i denna ordlista.

MP3: MPEG-1 Audio Layer-3. En komprimeringsmetod där ljud människor inte kan uppfatta är bortklippta, och resten är komprimerat för att skapa en fil som håller så hög kvalité och tar så liten plats som möjligt.

En MP3-fils kvalité brukar baseras på dess bitrate, där en låg bitrate ger relativt dålig kvalité men liten storlek, medan hög bitrate ger bättre ljud men också större filer. Man brukar säga att en bitrate på 256 kbps motsvarar CD-kvalité, vilket ct magazin tillsammans med 300 ljudfiler och referensutrustning kom fram till här. Tabellen nedan ger en fingervisning om förhållandet mellan bitrate/filstorlek och speltid.

Komprimeringsmetod (LAME)

Storlek (1 min MP3)

Speltid 128 MB MP3

--alt-preset cbr 64

ca 470 kB

ca 260 minuter

--alt-preset cbr 96

ca 710 kB

ca 170 minuter

--alt-preset cbr 128

ca 940 kB

ca 130 minuter

--alt-preset cbr 160

ca 1180 kB

ca 110 minuter

--alt-preset cbr 192

ca 1420 kB

ca 90 minuter

--alt-preset cbr 224

ca 1650 kB

ca 75 minuter

--alt-preset standard

ca 1420-1650 kB

ca 80 minuter

--alt-preset extreme

över 1650 kB

ca 65 minuter

CBR, VBR: Constant Bit Rate respektive Variable Bit Rate. Bit Rate kan ses som en datatransfereringshastighet eftersom det indikerar mängden data (bits i det här fallet) som flyttas under en viss tidsperiod, vanligtvis en sekund. I sammanhanget betyder det då att en MP3-fil komprimerad till 128 kbps vid en given sekund spelar upp musik som tar 128 kilobit (jämför detta med 1,4 megabit per sekund hos CD-skivor). Vid en konstant bitrate (CBR) kommer en konstant mängd data behandlas genom låten, oberoende av ljudkvalité. Vid variabel bitrate (VBR) varierar bandbredden beroende på om ljudet kräver mycket eller lite data för att låta bra.

ADPCM: Advanced Pulse Code Modulation. En komprimeringsteknik som vanligen används i exempelvis MP3-spelare för att lagra tal vid ljudinspelning. ADPCM-komprimerade filer har generellt sett filändelsen WAV, andra filändelser kan förekomma.

WMA: Windows Media Audio. Ett ljudformat från Microsoft. Enligt Microsoft själva är WMA ett format av hög kvalité optimerat för både musik och ljud. Notera att bortsett från .WMA kan filändelsena .WMV och .ASF förekomma. Filändelsen .ASF innebär dock inte med nödvändighet att WMA-komprimering använts.

Ogg Vorbis: Ett fritt ljudformat i den meningen att det är helt gratis att använda och är skyddat mot licensförändringar som exempelvis gör det omöjligt att i framtiden ta ut licenspengar. Anses av många som en värdig ersättare till MP3-formatet, men för närvarande är stödet hos industrin svagt.

dB: Decibel. En måttenhet som används för att mäta ljudvolym som bygger på en logaritmisk skala. En ökning av 1 decibel motsvarar en multiplicering av signalstyrkan (vad högtalaren producerar) med 1,258, eller ljudtrycket (det ditt öra hör) med 1,122.

SNR: Signal-to-noise ratio. Anger förhållandet mellan signal- och brusnivå. Tillverkare strävar alltid efter att uppnå så hög SNR som möjligt, eftersom det innebär mindre brus och störningar. SNR kan lite förenklat ses som signalvolymen i förhållande till störningar och bakgrundsljud.

En SNR på 80 dB brukar ses som en gräns där det blir svårt för normala lyssnare att höra brus. En SNR på 95 dB betraktas som så hög att även erfarna lyssnare i tysta rum har svårt att höra störningar, även vid relativt hög ljudvolym.

ID3: Standard för att lagra information i en MP3-fil. Denna information kan vara exempelvis information om låttitel, artist, musikgenre och så vidare.

SRS WOW: Samlingsnamn för ett antal olika ljudoptimeringstekniker utvecklade av företaget SRS Labs som sägs ge förbättrad ljudåtergivning i bland annat MP3-spelare. Optimeringarna sköts i regel av en separat krets och SRS WOW-stöd återfinns i många av dagens MP3-spelare.

UMSD: USB Mass Storage Device. En enhet som följer Microsofts standard för USB-baserade lagringsenheter. En enhet som fungerar som en UMSD går det att överföra filer till helt utan extra drivrutiner, om man använder ett operativsystem (OS) med dessa drivrutiner inbyggda. Exempel på OS med stöd för UMSD-enheter utan extra drivrutiner) är Windows 2000 och Windows XP.