Användning

AVerTV ser ut och fungerar på ungefär samma sätt som vilken videospelare som helst. Det består i all sin enkelhet av ett videofönster och en kontrollpanel, och båda dessa delar kan placeras fritt på skrivbordet i Windows. Under videofönstret finns bland annat knappar för ljudvolym, kanalbyte, timeshift och inspelning.

Genom att klicka på knappen EPG får man upp en programguide. Här går det att klicka runt bland olika kanaler och få information om vad som visas för tillfället och vad som kommer att visas senare under dagen. Klickar man på ett specifikt program går det också att få upp en liten text som talar om vad programmet handlar om. Något som är riktigt smidigt är att man kan markera ett program och trycka på inspelningsknappen. På så sätt spelas programmet in automatiskt utan att man behöver mata in några uppgifter om tid och dag.

Självklart finns det även stöd för text-tv i mottagaren. Något som är praktiskt är att text-tv:n öppnas upp i ett separat fönster och inte i själva videofönstret. Man kan dessutom öppna flera fönster för text-tv om man skulle ha ett behov av det. Själva navigeringen bland textsidorna är riktigt smidig då man kan dubbelklicka på olika sidnummer för att ta sig vidare. Det går också att skriva in sidnummer på det traditionella sättet.

Att ha en digitalmottagare i datorn istället för att ha en vanlig mottagare (utan hårddisk) som är kopplad till tv:n ger två stora fördelar. Dels kan man göra vanliga inspelningar ungefär som när man använder en DVD-inspelare, men sedan får man också den så kallade timeshift-funktionen på köpet. Med timeshift kan man trycka på paus mitt i ett program om man till exempel vill gå och sätta på kaffekokaren. När man sedan kommer tillbaka igen är det bara att titta vidare på programmet genom att trycka på play. Under tiden som man varit borta har nämligen programmet spelats in på hårddisken.

Funktionen för vanliga inspelningar erbjuder de flesta funktioner som man kan tänkas behöva. Man kan spela in program vid enstaka tillfällen, men det är också lika enkelt att konfigurera AVerTV så att det löpande spelar in ett program som till exempel går en gång i veckan under en viss tid. Programmen som spelas in kan sparas i en enda fil, men det kan också delas upp i flera olika filer för att lättare kunnas sparas ned på CD- eller DVD-skivor. Formatet som används för inspelningen är MPEG2.

En riktigt allvarlig sak som hände vid vissa tillfällen var att både bild och ljud hakade upp sig, trots att vi använde en dator som uppfyllde minimikraven. Oftast fungerade det utan problem, men när krånglet väl uppstod upplevde vi det som oerhört irriterande. Än värre blev det hela när vi testade att använde timeshift-funktionen som bevisligen belastar datorn en hel del. När vi sedan installerade mottagaren på en kraftfullare dator med en Pentium 4-processor på 3,6 gigahertz fungerade det dock utan störningar.

Ett inte lika allvarligt problem, men som ändå är lite störande är att mottagaren snabbt blir otroligt varm. Det är inte minst en stor nackdel om man använder den i en bärbar dator som man sitter med i sitt knä. Ännu en komplikation som uppstår i en sådan situation är att man lätt kan råka stöta till mottagaren. Det påverkar då i sin tur bilden som hackar till en aning. AVerTV DVB-T volar är med andra ord överdrivet känslig för stötar.