Slutsats

Som vanligt har de olika grafikkorten med ATI- och Nvidia-kretsar både sina fördelar respektive nackdelar. Prestandafördelningen skiftar från spel till spel och upplösning plus bildkvalitet är vanligtvis en viktig faktor. I spel som använder hdr brukar ATI-korten dominera och eftersom Nvidias motsvarande modeller inte klarar av kantutjämning i hdr hamnar de även efter i bildkvalitet (om man vill använda kantutjämning). Annars hamnade ofta Nvidia-korten bra med de övriga inställningarna. 7950GX2 var en klar vinnare om man ser till prestanda för ett grafikkort, men det kan löna sig att jämföra mot SLI- eller Crossfire-konfigurationerna. Även om 7950GX2 i princip är två grafikkort bör man jämföra pris och prestanda i vanlig ordning. Har man ett SLI-moderkort är det sannolikt bättre att välja två 7900GT-kort. Ifall man är ute efter ett Core 2 Duo-system är dock val möjligheterna få för SLI-lösningar. 7950GX2 har i nuläget en klar fördel då det kan fungera på moderkort med Intel-kretsar (förutsatt att bios identifierar det korrekt).

X1900XTX är kanske inte uträknad men kommer sannolikt att försvinna relativt snart. X1950XTX tar över och innebär i princip ökade minnesfrekvenser. X1900XT (256 MB) är dock tänkt att forfarande spela en roll i mellansegmentet. Efter vad vi kan se från X1900XTX- och Crossfire-resultaten så är dessa modeller fortfarande gångbara om man ser till pris och prestanda.

7950GT är en intressant modell men man kan inte undgå att undra hur 256 MB-modellerna presterar. I nuläget kan 512 MB-versionerna ligga relativt högt i pris och om de verkligen är värda sitt pris är en fråga man bör ställa sig. Överklockar man finns det goda chanser att prestandan blir snarlik som för 7900GTX.

7900GT ligger fortfarande bra till i prestanda mot pris. X1900GT-kort kan vara ett alternativ men då rekommenderas att man hittar billiga modeller (billigare än 7900GT). Här beror det självklart på vilka spel man tittar på men 7900GT har ett generellt övertag, speciellt om man ser till överklockning och SLI. 7900GS är tänkt att bli en lite sämre men billigare modell.

X1800GTO är fortfarande bättre än 7600GT, förutom när man använder två grafikkort av varje där 7600GT kan komma att ligga bättre till (Crossfire mot SLI).

Crossfire eller SLI?

I det stora hela kan vi nog anse att Crossfire-tekniken utan kabelanslutning inte levererar lika bra prestanda som SLI-tekniken (med brygga) eller X1900 med dedikerat Crossfire-kort (kabel). I testet rör det sig om X1900GT och X1800GTO som visserligen ofta får en märkbar prestandaförhöjning, men det beror även på vilka spel man ser på. Många gånger fick vi nästan lika bra prestanda när man överklockar (X1900GT) grafikkortet som med två kort. Det går att överklocka grafikkort som används i Crossfire-läge (utan kablar) men det gav inte den prestandahöjning vi hade förväntat oss.

Jämför man X1900(XT) i Crossfire mot 7900GTX blir det genast mycket jämnare och vinnare beror i regel på vilka spel och inställningar man använder. Man bör även tänka på att många 7900GTX-modeller är fabriksöverklockade vilket gör att resultatet då blir högre än i testet där vi använde 7900GTX-grafikkort som körde på standardfrekvenser.

Tillkomna grafikkort

Vi väljer i detta test att endast skriva slutsatser om de kort som tillkommit i prestandatesterna. De andra grafikkorten som finns med i testerna går det att läsa om i våra äldre tester. Se vårt testarkiv.

MSI NX7950GX2

Förra gången tittade vi på ett referenskort från Nvidia men det finns ingen nämnbar skillnad jämfört med denna. Överklockningsresultaten var dock lite sämre än för referenskortet men det är svårt att dra några slutsatser av detta. Konstruktionen av detta grafikkort är sådan att det är svårt att kyla de olika kretsarna ordentligt, så man bör inte förvänta sig någon större potential att höja frekvenserna speciellt mycket. Att 7950GX2-grafikkort i regel är de snabbaste på marknaden råder det inte någon tvekan om och lanseringen av ATI:s X1950XTX modell har inte ändrat detta. En annan fördel är att ljudnivån är relativt låg.

I stort sätt kan man säga att grafikkortet är två grafikkretsar i SLI-konfiguration med en pcie-brygga som gör att den fungerar som ett kort. Det går inte att summera minnesmängden och de övriga specifikationerna då tekniken inte fungerar på det sättet. Även när man har två grafikkort i SLI-konfiguration kan man säga att de delar på arbetsuppgifterna men de individuella korten kan inte utnyttjas till fullo.

Alla moderkort kan inte identifiera pcie-bryggan och man bör kontrollera detta innan inköp. Nvidia har en lista över moderkort som är garanterade att klara av 7950GX2, men självklart finns det fler än dessa. Tyvärr måste ofta bios-versionen på moderkortet uppdateras (ifall man har ett äldre moderkort) för att det skall fungera. Om moderkortet inte kan identifiera bryggan kan det innebära allt från att man inte får bild överhuvudtaget till att man bara kan använda en grafikkrets.

Vi kan inte undgå att få blandade känslor när det gäller grafikkort som detta. Det finns både klara fördelar respektive nackdelar. Överklockare bör dock välja andra möjligheter inklusive SLI-konfigurationer.

Fördelar

  • Mycket god prestanda

  • Relativt låg ljudnivå

Nackdelar

  • Begränsad överklockningspotential

  • Fungerar inte på alla moderkort

  • Högt pris

Pris till slutkund: cirka 5600 kronor.

XFX 7950GT 512MB Extreme Edition

Med en image att leverera fabriksöverklockade grafikkort har XFX valt en annorlunda väg denna gång och höjer inte frekvenserna så mycket då kortet levereras passivt kylt. Prestandan är en bit ifrån 7900GTX men samtidigt inte allt för långt, vilket gör kortet till en dröm för de som vill ha bra prestanda men tysta lösningar. Observera att man bör ha god luftcirkulation i datorlådan med i princip alla passiva-kort och detta är definitivt inget undantag. Även om värmen inte steg dramatiskt så bör man sannolikt ha aktiv kylning ifall man skall överklocka mer än vad den är inställd på. Priset är det enda som kan kännas som en nackdel.

Fördelar

  • Passivt kyld

  • Goda överklockningsresultat

  • Bra prestanda

  • 512 MB-grafikminne

Nackdelar

  • Ganska dyr

Pris till slutkund: cirka 3700 kronor.

MSI RX1900GT

Även om X1900GT är en bra konkurrent till 7900GT nådde den oftast inte riktigt ända fram. I några spel fick den bättre prestanda men den övertygade inte helt. När man överklockar och använder Crossfire- respektive SLI-teknik blir skillnaderna ännu tydligare.

Det är fortfarande ett grafikkort man kan hålla ögonen på ifall priset blir fördelaktigare eller om man framförallt spelar de spel som passar detta kort bäst. hdr-spel är i vanlig ordning något som X1900GT kan förväntas klara bra.

Fördelar

  • Bra prestanda

  • Mycket bra överklockningsresultat

Nackdelar

  • Att överklocka i Crossfire-läge ger inte så mycket

  • Något dyr

Pris till slutkund: cirka 2800 kronor.

Vi skulle vilja passa på att tacka de som gjorde detta test möjligt samt
datorbutiken.com som bistod med Leadtek-korten.