Skärmen

Den integrerade skärmen mäter sju tum på diagonalen och är av tft-typ med touch-funktion. Vad den egentligen ska användas till avslöjar inte Cooltek, utan det är upp till användaren att se till att den kommer till nytta. Mest är det givetvis en lyxig liten pryl, men är man lagd åt det händigare hållet kan den faktiskt vara riktigt funktionell.

Ett tänkbart scenario är att använda den lilla skärmen om man vill lyssna på musik eller dra igång en film utan att för den skull behöva pilla med mus och tangentbord eller dra ned projektorduken, men det kräver som sagt en hel del arbete för att allt ska fungera som man vill. Mest passar det att klona bilden till den mindre skärmen och att därefter använda något ”Car-pc”-gränssnitt till exempelvis Mediaportal eller Windows Media Center.

Skärmen har en upplösning på 800 x 480 pixlar och klarar av att skala ned en bildsignal på upp till 1600 x 1200. Den ansluts precis som vilken skärm som helst men för att använda touch-funktionen behöver extra mjukvara installeras. På tillverkarens webbsida finns det drivrutiner/kontrollprogram till bland annat Vista, Mac OSX och diverse Linux-distributioner.

När drivrutinerna är installerade behöver man kalibrera touch-funktionen så att mjukvaran kan mappa tryckningarna till den virtuella arbetsytan. Detta gör man enkelt på en halv minut eller så, och behöver inte göras om fler gånger.

Nedanför skärmen sitter knappar som används för att styra bildskärmsmenyn med bildinställningar. Allt ställs in precis som på en vanlig skärm och det finns dessutom en knapp som automatiskt justerar bilden.

När kalibreringen och finjusteringarna är klara är det dags att se vad den lilla rackaren egentligen går för. Skärmen är riktigt ljusstark men färgerna känns något urvattnade. Efter kalibrering med Adobe Gamma blir bilden betydligt bättre och skärmen har inga som helst problem att visa exempelvis film eller gränssnitt. Att surfa går förvånansvärt bra, även om texten blir väldigt liten.