Montering av hårdvara

Hårdvara som användes i testsystemet:

Det första som bör göras i det inledande skedet av monteringen är att lossa de båda sidoplåtarna och fronten. Detta kan man göra helt utan att använda verktyg, det räcker med att ta trycka ned handtagen för att allt ska lossa. Nästa steg är att installera nätaggregatet och moderkortet tillsammans med processor och minnen installerade i förväg. Inga konstigheter, de båda komponenterna skruvas fast precis som vanligt.

När det gäller större enheter såsom dvd-brännare kan dessa monteras på två olika sätt. Det första alternativet är att använda de medföljande skenorna, men tillverkaren skickar bara med skenor till två enheter. Det andra alternativet är att använda skruvar precis som vanligt, och detta rekommenderar vi eftersom skenorna inte sitter så bra som man skulle kunna önska.

För att använda den inbyggda maskeringen till exempelvis en dvd-brännare måste fronten på lådan och plastfronten på enheten lossas. Hur det går till att lossa plastfronten på brännaren varierar givetvis från modell till modell, men det brukar inte vara särskilt krångligt. Det är däremot inte helt enkelt att trycka tillbaka fronten på lådan igen, men med en gnutta våld går det bra tillslut.

När hårddiskarna ska skjutas in börjar det bli trångt inuti lådan. Enheterna förs in i buren genom att rada upp dem längsmed gummibeklädda skenor. Eftersom gummi knappast är något glidmedel får man ta i för kung och fosterland för att trycka in hårddiskarna tillräckligt långt in så att skruvhålen passar, men de sitter åtminstone ordentligt.

Sist men inte minst gäller det att installera grafikkortet och att snygga till kablarna, och detta är inte krångligare än vanligt. Vi vill ännu en gång berätta att stora grafikkort såsom Geforce 8800 GTX inte får plats på grund av att hårddiskburen är i vägen. När det gäller kabeldragningen är det dessutom ganska svårt att snygga till alla sladdar så att dem inte är i vägen och blockerar luftflödet, men det finns några vrår här och var där man kan gömma undan överblivna kablar.

På grund av att Adamas är en ganska kompakt datorlåda är det något svårare än vanligt att installera hårdvara i chassiet. Det är trögt att trycka in hårddiskar och de verktygsfria skenorna fungerar inte så bra som man skulle kunna önska. Dessutom kan det bli problem med riktigt höga processorkylare såsom Tuniq Tower och Scythe Ninja eftersom det kommer att sitta en fläkt precis ovanför cpu.

Efter att ha montera testsystemet är det dags att titta närmare på hur chassiet presterar med hänseende till ljudnivå och kylförmåga. Hjälper de tjocka plåtarna till att få bort oljud, eller gör de stora fläkthålen att det egentligen kvittar?