Insidan, fortsättning

Som vi tidigare märkt monteras nätaggregatet i botten av datorlådan. Enheten skruvas fast precis som vanligt, men vilar på en specialkonstruerad metallram som dessutom försetts med vibrationsdämpande skumgummi. Tanken bakom konstruktionen är att nätaggregatet skall kunna kylas med sval luft från utsidan av lådan. Som om inte det vore nog så skyddas dessutom ventilationshålen av ett dammfilter på undersidan av chassiet.

Täckplåtarna till pci-platserna är fästa med hjälp av tumskruvar. Detta underlättar en del eftersom man då inte behöver använda någon skruvmejsel när det är dags att installera instickskort såsom grafikkort. Ovanför täckplåtarna finns ett område med bikakemönstrade ventilationshål som är till för fläkttunneln.

Där nätaggregatet vanligtvis sitter på mer normalt utformade datorlådor finns ytterligare en 120 mm-fläkt. Fläkten är strategiskt placerad precis bredvid processorn. Ovanför fläkten syns två slanghål som är till för externa vattenkylningslösningar.

Lådans tak håller två stora 120 mm-fläktar. Som om inte det vore nog finns det skruvhål till ännu större 140 mm-modeller. Området runt processorn kyls alltså av hela tre stycken fläktar.

Går vi vidare till utrymmena för expansionsenheter märker vi att Cooler Master satsat en del på verktygsfria fästen. För att sätta fast en 5,25”-enhet såsom en dvd-brännare trycker man helt enkelt på en återfjädrande knapp. Två metallpinnar fälls ut och enheten är låst i utrymmet.

Hårddiskar monteras i speciella aluminiumkassetter för att göra det möjligt att lätt flytta på en lagringsenhet. Kassetterna sitter fast med hjälp av tumskruvar och har dessutom ordentligt handtag. För att undvika skrammel finns där även små plastlås som håller handtagen i ett stadigt grepp.

Kassetterna är små luftiga konstruktioner som egentligen mest är en metallram. Hårddiskarna monteras på dämpande gummiringar för att minimera vibrationer. På båda sidorna av kassetten finns glidytor så att hanteringen går extra smidigt.

Hårddiskracket kyls inte av någon dedikerad fläkt, utan tillverkaren förlitar sig på stora områden ventilationshål. Det går visserligen att flytta bottenfläkten till ventilationshålet här, men detta bör inte vara nödvändigt så länge man inte använder sig av väldigt många hårddiskar.

Ovanför hårddiskburen finns ytterligare ventilationshål och två skenor som konverterar en 5,25”-plats till ett externt 3,5”-utrymme. Här kan man välja att installera exempelvis en diskettstation eller kortläsare.

Sist men inte minst har vi kommit till lådans botten. Här sitter chassiets enda insugsfläkt dold bakom ett skrymmande fläktgaller. Att placera insuget på botten av lådan har nackdelen att damm lätt letar sig in från golvet, men Cooler Master förhindrar detta genom ett dammfilter på undersidan av datorlådan. Använder man många hårddiskar går det dessutom att byta plats på fläkten så att den agerar insug vid hårddiskarna istället.

Efter att ha undersökt chassiets konstruktion är det dags att montera testsystemet. Presterar Cosmos lika bra som vi tror att den gör, eller har konstruktionen några designmässiga brister?