Kylning

Förutsättningarna för temperaturtestet ser ut på följande vis:

Egenskap

Värde

Operativsystem

Microsoft Windows XP SP2

Chipsetdrivrutiner

Intel Chipset Software Installation Utility 8.3.0.1013

Grafikkortsdrivrutiner

ATI Catalyst 7.6

Belastning

SP 2004 Orthos, 3dmark06 "firefly forest"

Temperaturavläsning

Speedfan 4.32, Rivatuner 2.01, extern termometer

Avläsningsintervall

60 minuter

Rumstemperatur

23 °C

För att kontrollera hur datorlådan presterar med avseende på temperaturer används en uppsjö närmast standardiserade program. Det specialskrivna belastningsprogrammet Orthos används för att sätta processorn under maximal belastning. Likaså används 3dmark06 för att tvinga grafikkortet att utveckla maximalt med värme för att uppnå ett så kallat värsta möjliga scenario. Hårddisken får arbeta genom att cirka 50 GB data kopieras mellan två partitioner.

Samtliga temperaturer mäts efter exakt 60 minuters belastning och programmen som sköter detta heter Speedfan och Rivatuner. För att mäta chassitemperaturen används en vanlig digitaltermometer. Under hela testet låg rumstemperaturen stabilt på 23 °C. Det bör tilläggas att temperaturavläsning med hjälp av mjukvara aldrig är helt exakt, utan resultaten bör ses som en riktlinje istället för ett absolut värde.

Som vi redan berättat kyls Cosmos av fyra 120 mm-fläktar. Fyra av dessa agerar utblås medan fläkten som är placerad i botten av lådan drar in sval luft från utsidan. Som ytterligare en liten åtgärd för att sänka komponenternas temperatur drar nätaggregatet in luft från utsidan av chassiet och blir således helt isolerad från resterande delars luftflöde.

Tittar vi närmare på resultaten ser vi bra temperaturer i samtliga tester. Processorn blir inte varmare än 50 °C, och detta med Intels förhållandevis dåliga standardkylare. Jämför vi mot den närmaste konkurrenten Antec P190 är det den sistnämnda som tar priset med ett närmast rekordliknande resultat (37 °C). Detta har givetvis sin förklaring i att hela tre fläktar är koncentrerade i området runt processorn. P190 använder i sin tur fler, större och kraftigare fläktar. Vi måste tillägga att jämförelsen inte är helt rättvis eftersom vi har ett uppdaterat testsystem i denna recensionen, och det är just därför vi inte har med fler datorlådor i diagrammet ovan.

När det gäller grafikkortstemperaturen är även den mycket bra. Det varma grafikkortet blir inte mer än 51 °C grader varmt med grafikkortskylaren från Zerotherm. I jämförelse med andra lådor kan vi meddela att Antec P182 presterar sämre medan Cosmos resultat ligger jämsides med den större konkurrenten P190. Fläkten i botten av lådan pressar sval luft upp mot grafikkortet och sänker därmed temperaturen.

De sista två resultaten är hårddisk- och chassitemperaturen. När det gäller den förstnämnda brukar vi säga att allt under 40 grader Celsius är godkänt och att lägre temperaturer än så är inte nödvändigt för att säkerställa driftsäkerheten. Cosmos har inga problem att klara av det kravet trots att vi inte bytt plats på den nedre fläkten, vilket vi ser på diagrammet ovan.

Chassitemperaturen håller sig förvånansvärt låg vilket tyder på mycket god luftgenomströmning. Luften inuti lådan är inte mer än någon enstaka grad varmare än rumstemperaturen. Sammanfattningsvis visar Cosmos upp bra resultat i alla aspekter av kylningen. Visserligen överträffas resultaten av den närmaste konkurrenten Antec P190, men med tanke på att Cosmos har mindre och färre fläktar är temperaturerna som uppnåddes i testet fortfarande väldigt bra.