Prestanda

För att kontrollera prestandan anslöt vi en stationär dator till en av routerns fasta anslutningar, och sedan anslöt vi också en bärbar dator trådlöst med hjälp av den medföljande usb-pinnen. Därefter installerade vi testprogrammet Qcheck på båda datorerna och sedan kunde vi börja med våra tester. Något som också kan vara värt att veta är att testerna utfördes i en normalstor trävilla med två våningar. Givetvis använde vi oss av standarden 802.11g för att få ut maximal prestanda.

I det första testet placerade vi den bärbara datorn på ett par meters avstånd från routern för att försöka uppnå maximal prestanda. För att verkligen mäta under de absolut bästa förhållandena anslöt vi usb-kabeln till usb-pinnen så att vi kunde riktade den lite mer fritt. Vi lyckades då som mest uppnå 26 megabit per sekund, medan snitthastigheten landade kring 21 megabit per sekund.

För att routern skulle få arbeta lite hårdare flyttade vi sedan den bärbara datorn så att den stod placerad cirka 12 meter från routern. Datorn och routern befann sig då i olika rum. Hastigheten sjönk då dramatiskt till ett snitt på 7 megabit per sekund medan maxhastigheten låg på 9 megabit per sekund. Hastigheten var alltså fortfarande fullt tillräcklig för de flesta behov.

I det sista och allra svåraste testet där det handlade om att mäta den trådlösa prestandan, promenerade vi iväg med den bärbara datorn ännu längre från routern och ställde upp den på våningen nedanför så långt bort vi kunde komma. Inledningsvis hade vi då vissa problem med att få någon anslutning över huvud taget, men efter att ha riktat om usb-pinnen en aning kunde vi slutligen uppmäta en snitthastighet på 5 megabit per sekund och en maxhastighet på 7 megabit per sekund.

Sist men inte minst anslöt vi också två stationära datorer direkt till routern med kablar, för att mäta upp den absolut maximala hastigheten man kan komma upp i i ett lokalt nätverk. Tesprogrammet visade då på ett snitt på 91 megabit per sekund och ett maxvärde på 92 megabit per sekund.

När det gäller prestandan kan vi sammanfattningsvis konstatera att Sweex LW904 ligger på samma nivå som en normal router som är anpassad för 802.11g. Den är med andra ord varken bättre eller sämre än snittet.