Kylning

Förutsättningarna för temperaturtestet ser ut på följande vis:

Egenskap

Värde

Operativsystem

Microsoft Windows XP SP2

Chipsetdrivrutiner

Intel Chipset Software Installation Utility 8.3.0.1013

Grafikkortsdrivrutiner

ATI Catalyst 7.8

Belastning

SP 2004 Orthos, 3dmark06 "Firefly Forest"

Temperaturavläsning

Speedfan 4.32, Rivatuner 2.01, extern termometer

Avläsningsintervall

60 minuter

Rumstemperatur

23 °C

För att kontrollera hur datorlådan presterar med avseende på temperaturer används en uppsjö närmast standardiserade program. Det specialskrivna belastningsprogrammet Orthos används för att sätta processorn under maximal belastning. Likaså används 3dmark06 för att tvinga grafikkortet att utveckla maximalt med värme för att uppnå ett så kallat värsta möjliga scenario. Hårddisken får arbeta genom att cirka 50 GB data kopieras mellan två partitioner.

Samtliga temperaturer mäts efter exakt 60 minuters belastning och programmen som sköter detta heter Speedfan och Rivatuner. För att mäta chassitemperaturen används en vanlig digitaltermometer som placerats i mitten av chassiet rakt ovanför moderkortet. Under hela testet låg rumstemperaturen stabilt på 23 °C. Det bör tilläggas att temperaturavläsning med hjälp av mjukvara aldrig är helt exakt, utan resultaten bör ses som en riktlinje istället för ett absolut värde.

Eftersom vi ännu en gång uppdaterat testsystemet (det förra brann upp) passar vi på att återigen testa några gamla godingar. Modellerna vi valt att jämföra CM 690 med är Nzxt Hush och Antec Sonata III, som båda lyckats med bedriften att få utmärkelsen "prisvärd" i våra recensioner. Här är resultatet av testerna:

Som vi kan utläsa av diagrammet presterar CM 690 bra i samtliga tester. Processortemperaturen stannade vid 56 °C, vilket är samma resultat som Nzxt Hush uppnådde. Allra bäst presterade Antec Sonata III med fläkthastigheten inställd på medium (7 V).

När det gäller grafikkortstemperaturen är det ytterst små skillnader mellan modellerna i testet. Bäst är CM 690 tillsammans med Nzxt Hush, medan Antec Sonata III halkar efter en smula. Nästan samma situation är det med hårddisktemperaturerna. Samtliga datorlådor håller sig under målet 40 °C, svalare än så är knappast nödvändigt.

Sist men inte minst kommer vi fram till chassitemperaturen som inte mättes upp med mjukvara utan med hjälp av en digitaltermometer. Här är det ännu en gång en liten fördel till CM 690 medan Sonata III ligger efter det ledande paret.

Som vi tidigare misstänkte ger Cooler Masters satsning på massvis med fläkthål inga större fördelar om inte fler fläktar monteras i chassiet. För användare som planerar att fylla datorlådan med riktigt krävande hårdvara är många fläkthål givetvis en bonus, men nackdelen är som sagt att oljud lätt tar sig ut till omgivningen.