Användning

Hur lång tid det tar att starta upp mediaspelaren varierar beroende på om man har den ansluten till ett trådlöst nät eller ett fast nätverk. Efter att ha startat upp den för första gången kan man välja att konfigurera den manuellt eller att använda en liten guide. Om man kör igenom guiden får man bland annat knappa in nätverksinställningarna och ange vad mediaspelaren ska heta i nätverket, vilket man gör med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen. Det är inte särskilt svårt, och i vårt test började D-Link DSM-520 att kommunicera med vårt 802.11g-nätverk på direkten utan att det uppstod några som helst problem. Avståndet mellan mediaspelaren och den trådlösa routern var för övrigt cirka fem meter, och mellan dem fanns två väggar.

Mediaspelarens huvudmeny består av tre olika val. Längst upp finns det viktigaste menyvalet som leder användaren till den undermeny där man hittar alla mediafiler på de mediaservrar som finns i nätverket. Val nummer två gör att man kan plocka fram mediafiler från en usb-ansluten enhet, och val nummer tre innebär att man kan ansluta till de två olika webbtjänsterna Totalvid och Live365 där man kan ladda ner mediafiler. Detta kräver dock betalkonton.

För att kunna hämta filer från en mediaserver (en vanlig pc som delar ut filer) måste man använda mjukvaran Windows Media Connect. Den fanns tidigare att ladda ner i en fristående version, men ingår numera som en del i Windows Media Player 11. När det har installerats ger man mediaspelaren tillgång till mediaarkivet i Windows Media Player, och sedan är det bara att spela upp filmer, titta på bilder och lyssna på musik.

Oavsett om man använder bild-, musik- eller videofunktionen finns det inte särskilt många finesser att välja mellan. I det stora hela handlar det mest bara om att man kan växla mellan olika filer och spola fram och tillbaka i dem om man spelar upp en musik- eller videofil. Det finns visserligen också några andra grundfunktioner såsom repetition och slumpfunktion, men det är inte särskilt mycket att hurra över. När det gäller exempelvis bildfunktionen hade det varit trevligt om D-Link hade lagt in zoom- och roteringsfunktioner.

Något som är oerhört irriterande när det gäller D-Link DSM-520 är att den stundtals är alldeles för långsam. Att ladda en vanlig jpeg-bild kan ibland ta fem till sex sekunder, och det tar också flera sekunder bara för att hoppa mellan olika menyer. Även när man exempelvis spolar framåt och bakåt i en ljudfil så sker allt med en viss fördröjning, och i det långa loppet är detta självklart enerverande. Vissa av er misstänker kanske att detta har med vårt nätverk att göra, men vi kan försäkra er om att så är inte fallet i och med att problemet inte finns där om man till exempel använder en bärbar dator och spelar upp samma musik eller tittar på samma bilder via samma trådlösa nätverk.