Inledning

En gång i tiden var det väldigt enkelt att flytta filer från en dator till en annan. På 90-talet hade man ett praktiskt alternativ: disketten. Disketterna var i lagom fysisk storlek och kunde bäras runt utan större problem. Den var portabel då alla datorer hade en diskettstation på den tiden. Disketten var dessutom skrivbar flera gånger så man kunde ta med sig sina filer till en dator och återvända hem med ändringarna.

Nu för tiden används inte längre ett specifikt media utan ett specifikt gränssnitt: alla datorer har usb, och flera usb-produkter kan lagra filer. Några vanliga usb-produkter som ersatt disketten är externa hårddiskar, mp3-spelare och usb-minnen.

Externa hårddiskar har prestanda och lagringsutrymme. Det är dock inte kontroversiellt att påstå att externa hårddiskar är ömtåliga och klumpiga; även mindre 2,5 tums-hårddiskar kan ta ordentligt med stryk om man tappar en i golvet, och otympligheten gör att man sällan kan bära med sig sina viktigaste filer hela tiden. Den externa hårddisken blir ännu klumpigare då det ofta krävs en massa extra sladdar och i vissa fall strömadaptrar för att koppla in disken i datorn.

Av den här anledningen har det blivit populärt att lagra filer på mp3-spelaren. De flesta har en mp3-spelare, och dessa är ju designade för att bäras runt på. Att kombinera filflyttning, lagring och musikspelande föll sig därför naturligt. Det finns dock en svaghet med mp3-spelare om man vill använda den som portabel lagring, samma problem som de externa hårddiskarna. Problemet är att alla mp3-spelare faktiskt inte har en usb-kontakt, i många fall sitter det en liten port på spelaren och en sladd krävs för att kunna föra över filer. Många mp3-spelare är därför inte portabla nog och är därför olämpliga för ändamålet.

Vill man ha störst portabilitet är alltså usb-kontakt ett måste, och vanliga usb-minnen har en usb-kontakt per definition. Rent konceptuellt och till handhavandet är det väldigt liten skillnad mellan ett usb-minne och en mp3-spelare med usb-kontakt – mp3-spelaren kan spela musik och är därför dyrare.

Det finns dock en annan skillnad och det är den skillnaden som tillverkare av usb-minnen börjat utnyttja maximalt för att skapa en produkt som kan konkurrera mot mp3-spelarens attraktivare funktioner: stryktålighet. En mp3-spelare har olika öppningar, spakar, knappar, displayer och ibland batterilucka. Ett usb-minne behöver egentligen bara en usb-kontakt. Usb-minnen kan därför byggas riktigt stryktåliga. Vilket är precis vad OCZ gjort nu och Corsair gjort tidigare med sitt Flash Voyager GT-minne.

OCZ ATV Turbo USB 2.0 Flash Drive är ett usb-minne som är helt täckt i gummi. Det ska enligt OCZ inte bara stå emot kraftiga stötar utan ska även vara helt vattentätt. OCZ hävdar även att deras minne har bäst prestanda på marknaden, med en överföringshastighet på runt 30 megabyte per sekund.