Resultat

En första anblick på resultatet av testerna visar ytterst små skillnader mellan de olika materialen. Som referens använder vi oss av en vanlig vit silikonpasta av den typ som vanligtvis följer med kylare eller som går att köpa för en billig penning i valfri elektronikbutik. Dessutom körde vi testsystemet helt utan kylpasta bara för att demonstrera vikten av ett värmeledande material mellan processor och kylfläns.

Diagrammet visar att de två billigaste kylpastorna placerar sig i den absoluta toppen. Dessa är Arctic Cooling MX-2 och något otippat Arctic Silver Ceramique. Den senare produkten har hamnat i skuggan av sin silverbaserade kusin, som med ett betydligt högre pris antyder bättre prestanda. Detta antagande visade sig dock vara felaktigt eftersom Ceramique faktiskt presterar bättre under våra testförhållanden.

Endast en grad varmare är Arctic Silver 5 och Collaboratory Liquid Pro. Två av testets dyrare kylpastor blir alltså slagna av de billigare varianterna, som dessutom inte dras med nackdelar såsom kapacitans eller elektriskt ledande ämnen.

Den i teorin kanske mest lovande kylpastan presterar ytterligare två grader sämre, trots att diamant är det ämne som leder värme allra bäst. ”Blingpastan” får se sig slagen av betydligt mindre exklusiva produkter på marknaden.

Ytterligare två värmeledande material deltog i testet. Allra sist kommer lackpastan ZM-STG1 från koreanska Zalman tillsammans med Coollaboratorys andra deltagare Liquid Metalpad. Kanske något förvånande med tanke på att båda kostar hundra kronor eller mer, men det bevisar än en gång tesen att prissättningen inte har något som helst samband med prestanda i kylpastornas värld.

För att bättre visualisera testresultatet har vi konstruerat ett diagram som visar temperaturskillnaden mellan de lite mer påkostade tredjepartsprodukterna och alldeles vanlig vit silikonpasta. Som allra mest sänktes temperaturen fyra grader när ”riktig” kylpasta användes, och som sämst ingenting alls. Den interna skillnaden mellan de bäst presterande deltagarna är dock så liten att den mycket väl kan falla inom felmarginalen.

Ska vi sammanfatta resultatet är det ytterst små skillnader mellan deltagarna i testet. Arctic Cooling MX-2 och Arctic Silver Ceramique presterar allra bäst, men inte långt därefter kommer Arctic Silver 5 och Coollaboratory Liquid Pro. Därefter är det ett litet glapp i temperaturerna till de deltagare som inte riktigt nådde upp till toppen. Slutligen återfinns två kylpastor som faktiskt inte presterar en enda grad bättre än billig vit silikonpasta. Sist men inte minst får vi inte glömma resultatet där processor och kylfläns körs helt torra utan något som helst värmeledande material som fyller ut ojämnheterna. Man kan räkna med en ordentlig temperatursänkning genom att bara kleta på lite billig kylpasta.