Inledning

Razer Lachesis är den senaste musen från Razer. Den har en ny tredje generationens lasersensor på 4000 DPI ställbar i steg om 125 och stödjer en uppdateringsfrekvens på 1000 Hz. Lachesis har nio programmerbara knappar, stödjer fem stycken profiler som kan associeras med olika spel, och stödjer dessutom makron. Musen kostar dessutom 550 kronor vilket är billigare än många andra lasermöss.

Lachesis ser mycket lovande ut på pappret. Om störst är bäst har Razer faktiskt redan vunnit eftersom Lachesis är den enda musen som i dagsläget har 4000 DPI – den närmsta konkurrenten har 3200 DPI. Verkligheten är dock inte så enkel och som vi vet finns det massvis av produkter som är bättre än konkurrenterna trots att de har lägre nummer.

Innan vi fortsätter så börjar vi med en snabb repetition: DPI står för punkter per tum (dots per inch) och mäter känsligheten på musen. Muskänslighet mäts egentligen i CPI (counts per inch) men eftersom mustillverkarna börjat använda ordet DPI istället för CPI har den termen blivit den dominerande.

DPI-värdet talar om hur många pixlar på skärmen muspekaren kommer att röra sig om man flyttar musen en tum, alltså 2,5 centimeter. 4000 DPI innebär alltså att muspekaren kan förflytta sig en distans på 1600 pixlar genom att flytta musen en centimeter. Eller om man så vill: Om man har en skärm på 1920x1200 pixlar innebär detta att man kan göra en 360 graders rotation i ett FPS genom att flytta musen 5 centimeter, utan att några pixlar hoppas över.

Högt DPI-värde säger två saker. För det första innebär högt DPI-värde att man kan köra väldigt hög upplösning i spelet utan att musen är en begränsande faktor. För det andra innebär högt DPI-värde att sensorn är ny, känslig och kan leverera mycket information till datorn vilket kan översättas till mjuka och precisa pekarrörelser.