Musen

Dags att undersöka själva musen.

När man ser Lachesis för första gången får man två tankar i huvudet. Den första tanken är att musen är symmetrisk och alltså passar för både höger- och vänsterhänta. Den andra tanken är en direkt följd av den första: Lachesis ser ut som en korsning av någon äldre Razer-produkt och Batmobilen.

Lachesis märkliga utseende beror till stor del på alla kurvor. Bakdelen på musen är kurvig, sidorna är kurviga, knapparna är kurviga och framsidan är kurvig. Det här har en positiv effekt och det är att det är mycket enkelt att greppa musen på ett bra sätt utan att titta på den och utan vana. Möss som är specifikt till för högerhänta brukar vara enkla att greppa och hitta tack vare tumgreppet. Möss för både höger- och vänsterhänta saknar alltid ett dedikerat tumgrepp och det kan därför vara svårare att hitta rätt grepp snabbt. Den symmetriska Lachesis har löst detta med massvis av kurvor istället.

Höger- och vänster musknapp samt skrollhjulet kan tydligt ses på bilden ovan. Skrollhjulet på Lachesis är förhållandevis stort och tillverkat av tjockt gummi. Detta gör att hjulet greppar mycket bra och är dessutom mjukt och skönt att använda.

Precis som alla andra delar av Lachesis är knapparna på musen kurviga med en liten dal i mitten av varje knapp. Detta kanske verkar vara onödigt men precis som alla andra kurvor på Lachesis finns det en tanke bakom. Den lilla dalen på vänster musknapp gör att höger pekfinger (om man är högerhänt) helt kan flytta musen i sidled. Hela Razer Lachesis kan därför kontrolleras med enbart ett finger så länge musens baksida knuffas mot undersidan av handen. Detta är givetvis bra i sig, men gör framförallt att musen kan greppas ännu bättre när fler fingrar används. Varje finger som rör Lachesis bidrar till greppet, inte enbart fingrarna som håller fast sidorna, som är fallet för många andra möss.

På tal om greppet känns Lachesis mycket välkonstruerad. Man kan trycka väldigt hårt på musen utan att det knakar något.

Lachesis kurvor syns bra på bilden ovan. De två knapparna under skrollhjulet syns även tydligt. Dessa knappar är mycket lätta att komma åt med pekfingret.

Lachesis är en låg mus, och den har en liten kropp och därför liten yta på ovansidan. Många populära ”allround-möss” som Logitechs MX500-serie har stor kropp och mycket yta vilket gör att det fungerar utmärkt att styra en MX500 genom att helt enkelt parkera näven som en död fisk över musen. Lachesis är som andra möss specifikt för spelande mer ett precisionsinstrument och styrs därför bäst med fingrarna, inte handflatan.

Som jämförelse kan sägas att Lachesis är obetydligt högre än en tändsticksask, och har en ytlängd på 14 centimeter. En MX500-mus är ungefär en halv centimeter högre än en tändsticksask och har en ytlängd på 16 centimeter. Med ytlängd menas hur lång ovansidan av musen är, om man lägger ett måttband över den.

Som syns tydligt på bilden ovan är Lachesis tillverkad i två olika material. Ovansidan är täckt i matt hård plast. Den här plasten känns som om man tagit en mycket tunn matta gummi och täckt den över något väldigt hårt. Drar man fingret över Lachesis ovansida känns det som hård gummi och plast, fast trycker man nageln mot ovansidan känns det som vanlig hård plast.

Lachesis sidor är glattigare och känns mer som plast när man tar på dem. Till skillnad från vad man skulle kunna tro så glider man inte på den här plasten utan greppet är mycket bra. På musens sidor finns dessutom en liten inbuktning, så om man vill få extra bra grepp så behöver man bara böja tummen lite så tar den emot kanten på inbuktning. Om man lyfter musen ofta hjälper dessa inbuktningar.

Eftersom Lachesis är helt symmetrisk är vänster och höger sida av musen identiska. Båda sidor har två stycken knappar. Dessa knappar sitter väl placerade i en kurva, så när man greppar musen hamnar tummen nästan automatiskt på rätt plats.

Inte helt oväntat är det obekvämare att trycka på knapparna på ”fel” sida av muskroppen. Om Lachesis var helt designade för högerhänta så skulle de två knapparna på motsatt sidan av tummen förmodligen sitta högre upp på musen än vad de gör nu, så att man inte behöver böja ringfingret/lillfingret på ett onaturligt vis för att trycka in dessa. Dessa knappar kommer med andra ord att användas minst av alla knappar på musen.

Lachesis har en guldpläterad USB-kontakt. Sladden är ungefär 220 centimeter lång vilket borde räcka till de flesta.

Lachesis tillhör den mycket lilla kategorin med möss som har en knapp på undersidan men inte är trådlös. Den här knappen används för att byta profil. Mer information om profiler på nästa sida.

Längst ner och högst upp på musen sitter det teflonfötter. Dessa fötter är väldigt tjocka – tittar man på musen i profil kan man faktiskt se att det vita sticker ut lite. Detta är givetvis positivt eftersom fötterna då kommer att räcka längre.

Lachesis har två blåa lysdioder under huven. Dessa kan avaktiveras i Lachesis kontrollpanel.