Musen

Zalman FPS Gun är förmodligen den fulaste musen som den här recensenten någonsin har sett. Ergonomiska produkter brukar dock ha ganska egendomliga utseenden, så vi koncentrerar oss på funktion istället för utseende. Först lite information om knapparna: ”avtryckarna” är vänster respektive höger musknapp och knapparna ovanför skrollhjulet är framåt- och bakåtknapparna (mouse4 och mouse5). Det finns även en knapp som sitter långt fram på musen. Mer om den knappen senare.

När det gäller användning kan vi först konstatera det uppenbara, nämligen att Zalman FPS Gun är en mus för högerhänta. Hur mycket man än försöker går det inte att använda den här produkten med vänster hand. Är man vänsterhänt kan man därför stryka den här produkten.

Högerhänta har dock sina egna problem. Det allvarligaste är storleken. Utan att generalisera alldeles för mycket kan man säga att svenskar har större händer än koreaner, och det känns. Med normala möss är det inte hela världen om musen är något för liten eftersom normala möss inte är helt och hållet formade för ett visst grepp, men eftersom FPS Gun är det så blir det snabbt obekvämt om man inte har samma handstorlek som produkten var designad för. Låt oss jämföra Zalmans produktbilder med en normalstor hand.

Det är flera problem med storleken. Framförallt saknas det utfyllnad som insidan av handen kan vila mot. Detta är ett generellt problem – självklart måste greppet vara större om man har större hand. Det finns dock några specifika problem som är värda att gå igenom.

Först och främst finns det en väldigt jobbig kant (röd cirkel) som ringfingret och långfingret krockar mot. För att göra saken ännu värre sitter en liten upphöjning (blå cirkel) som lillfingret förmodligen ska vila mot. Man har nu två val:

Om man placerar lillfingret på upphöjningen så kan man enbart komma åt höger musknapp med ringfingret. Detta är inte ett problem i sig – att högerklicka med ringfingret är trots allt något man gör med vissa möss. Vad som däremot är ett problem är att man nu inte vet var man ska göra av pekfingret och ringfingret, eftersom båda hamnar i samma höjd som vänster musknapp och man skulle kunna klicka med båda. Det mest naturliga blir att försöka trycka ner långfingret med pekfingret, vilket nu gör att lillfingret hamnar i kläm och man nu har två fingrar på höger musknapp istället för vänster musknapp. Att använda musen som den är gjuten är väldigt obekvämt.

Det mest bekväma är att placera ringfingret på den lilla upphöjningen, och låta lillfingret ligga på underlaget. Detta gör att långfingret hamnar i lagom höjd vid höger musknapp och pekfingret hamnar i lagom höjd vid vänster musknapp. Problemet med detta grepp är dock att ringfingret krockar med kanten (röd cirkel) vilket gör att detta grepp inte är lika stadigt som det som beskrevs ovan. Eftersom fingertoppen krockar med kanten kan inte hela fingret hålla fast musen på samma sätt som lillfingret kan. Detta grepp är dock mycket bättre än det första.

Oavsett vilket grepp man väljer finns det även ett problem med tummen. Det är helt enkelt väldigt obekvämt att skrolla med tummen. Att Zalman placerat skrollhjulet så långt in gör inte saken bättre. Man kommer inte åt mitten av skrollhjulet utan tummen ligger hela tiden på kanten av hjulet. Eftersom tummen är det starkaste fingret är det dessutom lätt hänt att man råkar trycka in skrollhjulet av misstag. Som om inte Zalman tabbat sig tillräckligt med skrollhjulet så har de dessutom placerat en massa lysdioder under hjulet. Dessa lysdioder går inte att stänga av. Om man använder Zalman FPS Gun i ett mörkt rum kommer man definitivt att lägga märke till detta lysande.

En annan miss är att Zalman tillverkat FPS Gun i någon slags räfflad hårdplast. Detta är visserligen bra för konstruktionen. Konstruktionen är faktiskt helt okej. Materialet är dock väldigt svettframkallande vilket är obekvämt och obehagligt.

Knappen som sitter längst fram på musen är en knapp för att ändra känsligheten (DPI-värdet). Zalman FPS Gun har nämligen funktioner för att ändra musens känslighet ”on the fly”, precis som många Razermöss har. Att kunna ändra muskänslighet i spelande stund kan vara användbart, exempelvis om man skiftar mellan vapen och snipergevär.

Notera att den här musens sensor sitter långt fram på musen. Detta innebär att man bara behöver vrida handleden lite för att muspekarens position ska fara iväg sidleds.

Avslutningsvis en storleksjämförelse mellan Zalman FPS Gun och Razer Lachesis.