Mjukvara

När det gäller kontrollpaneler till möss finns det två läger. I det ena lägret har vi mjukvara som fungerar. I det andra lägret har vi Zalman FPS Gun. När man startar Zalmans kontrollpanel slutar framåt- och bakåtknappen att fungera. När programmet inte är startat så fungerar dessa knappar som vanligt och identifieras av program och operativsystem som musknapp 4 och musknapp 5. När man däremot startar Zalmans kontrollpanel är dessa knappar inte längre musknappar utan alias för tangentbordskombinationerna Ctrl+Alt+Vänsterpil och Ctrl+Alt+Högerpil.

Exakt varför Zalmans programmerare bestämde sig för att ersätta två stycken mycket användbara musknappar med två totalt värdelösa tangentbordskombinationer kan man fundera på. Alla spel och program som kan använda ”mouse4” och ”mouse5” kommer inte att fungera som vanligt när kontrollpanelen är startad. Har man Zalmans kontrollpanel igång kan man alltså säga att FPS Gun enbart har två stycken musknappar, eftersom Ctrl+Alt+Piltangent i praktiken inte fungerar någonstans.

Turligt nog så fungerar de flesta funktioner utan att kontrollpanelen är installerad, så fram tills Zalman fixat det här problemet rekommenderas det att inte installera Zalmans kontrollpanel. För att se vad man missar kommer dock funktionerna att gås igenom.

När man först startar musens kontrollpanel möts man av en skärm där man kan binda om knapparna och dessutom ställa in dubbelklickhastigheten. Eftersom man kan ställa in dubbelklickhastigheten i Windows vanliga kontrollpanel är denna funktion ganska ointressant. Mer intressant är att binda knappar.

Som tidigare nämnt i recensionen har Zalman FPS Gun fem stycken konfigurerbara knappar. Detta är dock lite av en överdrift eftersom en av dessa knappar är skrollhjulet. I praktiken innebär detta att produktens konfigurerbarhet inte sträcker sig längre än att man kan byta plats på standardknapparna (mouse1, mouse2, mouse4, mouse5). Zalman ger visserligen möjligheten att binda en av dessa fyra knappar till dubbelklick istället för ordinarie funktion men detta är i de flesta fall slöseri på knappar.

Den andra delen av programmet är även den ganska ointressant eftersom den enbart duplicerar funktionalitet som redan finns i Windows kontrollpanel. Här kan man ställa in pekarhastighet, pekaracceleration och hastighet på skrollhjulet.

Som vanligt är det en mycket bra idé att ställa in Windows pekarhastighet till standardläget. Att Windows pekarhastighet ska vara i standardläget är för att en ”musförflyttning” då motsvarar en pixels förskjutning av pekaren. Med högre pekarhastighet kommer Windows helt enkelt att fuska och göra så att en musförflyttning motsvarar två-tre pixlar, vilket gör pekarrörelsen hackig. Detta är visserligen bra för gamla långsamma kulmöss men är helt onödigt när vi har en mus med 2000 DPI.

Som vanligt är det även en mycket bra idé att helt stänga av pekaraccelerationen. Acceleration är visserligen användbart när man slösurfar med en gammal långsam mus men när man spelar förstör det precisionen. Såvida man inte kan göra avancerade mekaniska beräkningar i huvudet är det mycket svårt att avgöra i förväg var pekaren kommer att hamna om acceleration är aktiverad. Visst, det är populärt bland lågkänslighetsgamers att använda acceleration för att kunna göra en 180 graders-sväng snabbare, men i dessa fall är det ofta bättre att låta spelet, inte Windows, sköta accelerationen.

Den tredje delen av programmet är intressant. Här kan man nämligen ställa in DPI och uppdateringsfrekvens.

Uppdateringsfrekvensen mäts i hertz och anger hur ofta muspekarpositionen kan uppdateras. 125 Hz innebär att muspekarpositionen ändras var åttonde millisekund, 500 Hz innebär att pekarpositionen kan uppdateras var annan millisekund och 1000 Hz innebär att pekarpositionen kan uppdateras en gång per millisekund. I praktiken innebär detta att ju högre uppdateringsfrekvens ju snabbare kan man röra musen utan att pekaren börjar hacka. Högre uppdateringsfrekvens innebär även kortare tid från att man rör musen till att pekaren förflyttar sig. Högre uppdateringsfrekvens är därför bättre. Den enda anledningen att man skulle vilja använda en lägre uppdateringsfrekvens än 1000 Hz är om datorn och musen inte klarar av att bibehålla en stabil uppdateringsfrekvens. Detta kan man testa med programmet Direct Input Mouse Rate.

Zalman FPS Gun klarar utan problem av 125, 250 och 500 Hz uppdateringsfrekvens, men inte 1000 Hz. Detta är ett problem med Zalmans mus eftersom andra möss utan problem kommit upp i 1000 Hz på samma dator i samma USB-port.

Bland alla inställningar i den här tabben är DPI-inställningarna intressantast. DPI står för punkter per tum (dots per inch) och mäter känsligheten på musen. Muskänslighet mäts egentligen i CPI (counts per inch) men eftersom mustillverkarna börjat använda ordet DPI istället för CPI har den termen blivit den dominerande. DPI-värdet talar om hur många pixlar på skärmen muspekaren kommer att röra sig om man flyttar musen en tum, alltså 2,5 centimeter. 2000 DPI innebär alltså att muspekaren kan förflytta sig en distans på 800 pixlar genom att flytta musen en centimeter. Eller om man så vill: Om man har en skärm på 1920x1200 pixlar innebär detta att man kan göra en 360 graders rotation i ett FPS genom att flytta musen 10 centimeter, utan att några pixlar hoppas över. Högt DPI-värde säger två saker. För det första innebär högt DPI-värde att man kan köra väldigt hög upplösning i spelet utan att musen är en begränsande faktor. För det andra innebär högt DPI-värde att sensorn är ny, känslig och kan leverera mycket information till datorn vilket kan översättas till mjuka och precisa pekarrörelser.

Man kan ställa in tre stycken olika DPI-värden: låg, medium och hög. Genom att trycka på DPI-knappen på musen skiftar man mellan dessa värden. Beroende på vilken inställning som musen för närvarande befinner sig i så lyser lysdioden under skrollhjulet i en annan färg. I medelinställningen lyser skrollhjulet blått, vilket är anledningen att rutan i programmet är blå.

Low DPI kan ställas in i 400 eller 600 DPI.
Mid DPI kan ställas in i 800, 1000 eller 1200 DPI.
High DPI kan ställas in i 1400, 1600 eller 2000 DPI (inte 1800 DPI som man skulle kunna tro).

Avslutningsvis kan man ställa in känslighet individuellt mellan X- och Y-axeln. Man kan dessutom spara sina inställningar i fem profiler. Det går dock inte att växla mellan dessa profiler förutom i kontrollpanelen, så den här funktionen är inte så användbar.