Funktioner

Vi börjar med DHCP-servern vilken är den funktion som delar ut interna IP-adresser till datorerna för att det fasta och trådlösa nätverket ska fungera bakom brandväggen/NAT.

DHCP går att stänga av, välja omfång samt hur länge DHCP-lånet ska gälla. Riktigt bra av Belkin är funktionen för att kunna välja att DHCP-lånet aldrig ska upphöra att gälla, vilket gör att bestämda datorer får samma IP-adress varje gång de ansluts.

Nästa inställning är för WAN-porten. Det är på WAN-porten som internetanslutningen kopplas, vilket exempelvis är en kabel från ett modem. Här går det att välja vilken typ av anslutning man har: dynamiskt IP, statiskt IP, PPPoE och så vidare.

En liten bonusfunktion som är relativt ovanlig är att det i läget statiskt IP går att ställa in två IP-adresser om man erhåller detta från sin internetoperatör.

Nu har vi kommit till en av de viktigaste och mer intressanta delarna, närmare bestämt inställningarna för den trådlösa delen.

Konfigurationen för det trådlösa nätverket är ganska enkel. Man väljer kanal, vad det trådlösa nätverket ska heta och så vidare. När det gäller säkerhet har routern stöd för WEP, WPA och WPA2 vilket får anses räcka till en normal hemanvändare.

Även aktivering för Quality of Service sker under denna flik. Dock går det ej att välja vilka programvaror, portar eller liknande som skall prioriteras. QoS är till för att prioritera trafik från bandbreddsintensiva applikationer som behöver snabba responstider, såsom IP-telefoni och i viss mån onlinespel.

En bra och ganska sällsynt funktion som Belkin lagt till är så kallad "guest setting". Denna funktion innebär att routern startar ytterligare ett trådlöst nätverk med eget lösenord som är isolerat från ens egna nätverk. Funktionen går både att aktivera och inaktivera med hjälp av LCD-displayen och knapparna på framsidan.

Ytterligare en ovanlig funktion som finns i routern är att den går att sätta i så kallat accesspunktsläge. Den skickar i detta läge vidare all trafik och fungerar som en accesspunkt med switch. NAT inaktiveras och riktiga IP-adresser från internetoperatören kan användas.

Routern använder sig av NAT för att flera datorer ska kunna dela på samma internetanslutning, även om man endast erhåller ett IP-nummer från sin internetoperatör. Detta skyddar mot många intrång då icke efterfrågade anslutningar nekas i routern innan de når datorn. Dock ger detta även vissa bieffekter i form av att en del program, onlinespel eller liknande nätverksapplikationer inte fungerar som det är tänkt. För att lösa detta problem finns en funktion kallad "virtual server". Detta innebär att man väljer att specifika portar för programmet som ska användas skickas till vald dator.

Det går även att vidarebefordra alla portar till en vald dator. Detta kallas för DMZ.

Stöd för uppdatering av IP-nummer till Dyndns finns. Denna funktion används om man har dynamisk IP och en domän kopplad till det. När IP-numret ändrar sig uppdaterar routern automatiskt med ditt nya IP-nummer. En domän kan exempelvis vara www.mindoman.se kopplad till en webbserver, spelserver eller liknande.

Vi har även en sista kategori kallad Utilities. Här går det bland annat att starta om routern, spara inställningar, ställa in klockan och uppdatera mjukvaran.