– Funktioner/installation

Enheten kopplas upp och internet hoppar igång. Sweex har valt att använda en lite annorlunda IP-nummerserie jämfört med sina konkurrenter och vi knappar in 192.168.50.1 i webbläsaren för att komma till routern webbgränssnitt. Den första sidan som visas är routerns aktuella inställningar och status.

Det finns en inställningsguide om man känner sig osäker och vill få hjälp med att få igång routern och göra inställningar. Tyvärr har de missat att ta med inställningar för kryptering i denna guide och låter användaren köra med helt öppet nät. För att sätta lösenord på den trådlösa delen måste man gå in under menyern och manuellt slå på detta. Vi väljer dock att ställa in allt manuellt och inga problem uppstår.

Under inställningar för trådlöst nätverks hittar vi de vanliga krypteringsteknikerna: WEP, WPA och WPA2. Det går att stänga av det trådlösa nätverket helt om man vill det.

Det går att skicka vidare valfria portar. Ett standardutbud, såsom FTP, HTTP och liknande finns förinställt när man lägger till tjänster.

En brandvägg finns för att blockera valda portar, hemsidor, datorer och liknande.

Webbgränssnittet gör vad det ska. Man kan säkra upp sitt trådlösa nätverk, det går att skicka vidare portar och allt man ska kunna göra med en router. Men den känns lite billig och inte helt genomarbetad. Med lite finputsning tror jag att det kan bli riktigt bra. För vissa inställningar krävdes en omstart och andra inte. I regel började inställningar fungera snabbt och smidigt utan en omstart.