– Funktioner/installation

Routern från Linksys kopplas in och internet hoppar igång utan konfiguration. Vi knappar in adressen till routern i webbläsaren och dyker in i webbgränssnittet. Välkomstsidan man skickas till är konfigurationen för internet. Den är förinställd på dynamiskt IP-nummer och man ändrar enkelt till andra anslutningstyper via en rullist.

Vid en första anblick känns uppbyggnaden av gränssnittet rörig. Man klickar gärna på länkarna till vänster som visar sig vara text och beskriver fältet till höger om dem. Efter lite klickande kommer man in i det, men det känns ologiskt och är inte alls lika enkelt som hos flera av de andra routrarna.

Den trådlösa delen har stöd för WEP, WPA och WPA2. Linksys har valt att dela upp inställningarna i flera olika flikar. Detta gör tyvärr att krypteringen får en egen flik och inte förefaller lika naturlig att ställa in som i många andra routrar.

Det obligatoriska webbfiltret finns även hos Linksys. Det går att spärra datorer på nätverket från internet helt, stänga av specifika tjänster, stänga av webbadresser eller specifika nyckelord.

Fliken för att skicka vidare portar till datorer på nätverket överraskar positivt. Gränssnittet är enkelt och logiskt. Det finns ett par förifyllda rader för kända tjänster. De andra fälten fyller man enkelt i namn, portområde och om regeln ska vara aktiv eller inte. Mer komplicerat än så här behöver det inte vara, bra jobbat Linksys!

Gränssnittet känns inte helt genomarbetat när det gäller design och uppbyggnad. Man hittar de funktioner som krävs, men inte så mycket mer. Webbgränssnittet är relativt snabbt att bläddra igenom och fyller sin funktion.