Testsystem och montering

Testsystemet som används i recensionen är en hyfsat snabb Intel Core 2 Duo tillsammans med ett P35-baserat moderkort från Asus. Datorn är konfigurerad i nivå med vad man kan förvänta sig av ett någorlunda modernt datorsystem.

Windows Vista SP1 är installerat i testdatorn tillsammans med tillhörande drivrutiner. 3DMark06 och Stress Prime 2004 används för att sätta datorn under belastning. Rivatuner samt Core Temp sköter temperaturavläsningarna.

Typ

Mjukvara

Operativsystem

Microsoft Windows Vista SP1 32-bit

Chipsetdrivrutiner

Intel Chipset Software Installation Utility 8.3.1.1009

Grafikkortsdrivrutiner

ATI Catalyst 8.1

Belastning

3DMark06, Stress Prime 2004

Temperaturövervakning

Rivatuner 2.06, Core Temp 0.96

Att montera hårdvara i Cosmos S är inga som helst konstigheter. Nätaggregatet placeras i botten med fläkten vänd nedåt mot luftintaget, och skruvas fast med fyra vanliga chassiskruvar. Eftersom lådan är stor kan det bli problem med kabellängderna, men Cooler Master har förutsett detta och skickat med förlängningskablar till moderkortets ATX 24-pin och 8-pin.

Moderkort med processor och minnen monteras på distanser precis som vanligt. Chassiet har enligt specifikationerna plats för storlekarna ATX och E-ATX, men enligt pappmallen för moderkortsdistanserna finns det även skruvhål för micro-ATX.

Större enheter såsom DVD-brännare monteras med hjälp av verktygsfria fästen. Men allra först måste man lossa en täckplåt på framsidan av datorlådan. Detta görs genom att vika upp de två metallisterna och sedan rycka ut en täckplåt. Därefter skjuts enheten in från utsidan av chassiet och låses fast med hjälp av en speciella ”knappfästen”. Litar man inte på den verktygsfria lösningen går det bra att säkra med skruv.

Det får plats fyra hårddiskar i den medföljande buren. För att installera en hårddisk måste hårddiskburen skjutas ut från chassiet. Detta är en ganska krånglig procedur, eftersom metallställningen och buren lätt kärvar ihop. Med en gnutta tålamod och en portion våld handlar det dock inte om några större bekymmer. Hårddiskar skruvas fast precis som vanligt med hjälp av chassiskruvar.

Instickskort såsom grafikkort är helt bekymmersfria att installera. Cooler Master har den goda smaken att använda tumskruvar, som går att lossa och skruva fast med hjälp av fingrarna. Det finns riktigt gott om plats till stora grafikkort, och det är inga problem att fylla datorn med exempelvis Triple-SLI.

Sammanfattningsvis är Cosmos S en mycket användarvänlig datorlåda. Det finns löjligt gott om plats för komponenter, och det är aldrig några problem att komma åt i skrymslen och hörn. Ett litet minus vill vi dock ge för den onödigt krångliga hårddiskburen, som måste lossas helt från systemet före montering.