Ljudnivå

Utan att avslöja alltför mycket kan vi lugnt konstatera att Apevia inte tagit någon större hänsyn till ljudnivån. Den ena chassisidan täcks av plexiglas, och som de flesta vet är detta inte ett särskilt bra material ur den synpunkten. Plastglaset har en tendens att komma i resonans på grund av fläktens vibrationer, och detta kan skapa skrammel och annat oljud.

Inte heller hårddiskarna är försedda med några ljuddämpande finesser. Plastskenorna glappar en del, och även detta kan höja ljudnivån en smula. Frågan är om det inte hade gått att utnyttja just plastskenorna bättre, genom att exempelvis låta dem vila mot en gummilist istället för direkt mot plåten.

De medföljande fläktarna har inte heller utformats med hänsyn till ljudnivån. Vid högsta fläkthastighet låter de visserligen normalt, men har ett visst ojämnt ljud som kan vara irriterande. Dessutom verkar de hålla en ganska tvivelaktig kvalitet, inte minst sedan den bakre modellen helt plötsligt bestämde sig för att ge upp och sluta fungera.

Ett stort plus i kanten är dock den inbyggda fläktkontrollern. Med hjälp av denna går det att sänka fläktarnas varvtal till riktigt humana nivåer, och för användare som är bekymrade över ljudnivån kommer detta som en skänk från ovan. Vi hade dock föredragit tysta kvalitetsfläktar redan från början.

Slutligen kan vi konstatera att Apevia X-Jupiter Junior inte är en datorlåda för de som vill undvika oväsen. Det finns mycket få möjligheter att tysta ned konstruktionen, och även om fläktarna byts mot tystare modeller kvarstår problemet med resonanssvängningar i plexiglaset.