Slutsats

Vad man bör välja när det gäller minnesmoduler är väldigt svårt att svara på. Först bör man nog fråga sig vilken minneskapacitet man är ute efter. Använder man 32-bitars system behöver man knappast mer än 4 GB och då kanske till och med 2 GB är fullt tillräckligt. Det finns dock inga självklarheter utan det beror även på hur man använder sitt system. Vista sägs dock vara en orsak till att flera skaffar sig totalt 4 GB minne idag.

Använder man 64-bitars operativsystem ökar betydelsen av mer minne och det krävs även för att man skall dra nytta av hög minneskapacitet. Funderar man till exempel på 8 GB minne (4 x 2 GB) är det ett sådant operativsystem man skall ha.

När det gäller minnesprestanda är teoretiskt 4 x 1 GB bättre än 2 x 2 GB då man sannolikt kan överklocka 1 GB-moduler högre och med bättre inställningar. Som vanligt beror detta även på vilka moduler man väljer. Moderkort kan dock inte alltid hantera fyra minnesmoduler på ett bra sätt, så tyvärr kan det bli problem. Det finns exempel där 2 x 2 GB är fördelaktigare än 4 x 1 GB (överklockning) men resultaten beror på många faktorer så vi kan inte med säkerhet säga vilket som är bäst.

De nya modellerna OCZ Reaper PC2 8500 och Patriot Extreme Performance Viper PC2 8500 ger äntligen 4 GB-paket en möjlighet att nå nästan lika bra resultat med inställningarna 5-5-5-15 som de bästa 2 GB-paketen. Det måste dock till nya kretsar för att de även skall nå liknande framgångar med inställningarna 4-4-4-12. Eftersom de båda paketen fick så snarlika resultat kan vi inte ge någon av dem utmärkelsen bäst i test, men däremot förtjänar de båda en rekommenderas-utmärkelse. Sedan verkar det kvitta vilken av dem man köper och därför bör man nog gå på priset (när det gäller svenska butiker) om man väljer mellan dessa.

A-Data Gaming Experience 800G PC2 6400 2 x 1 GB

Dessa minnen kallas Gaming Experience men det känns som en konstig benämning när minnesprestanda oftast inte har någon stor betydelse i spel. Däremot kan minnesmängd påverka spelupplevelsen.

Detta är en helt ny serie från A-Data och de har precis börjat dyka upp i svenska butiker. Tillgängligheten är därför sannolikt godkänd inom kort. Tyvärr fick vi dåliga överklockningsresultat, men det handlar dock om ganska billiga moduler. Det skulle dock behövas bättre resultat för att vi skulle kalla dem prisvärda.

Fördelar

  • Relativt billiga minnen

Nackdelar

  • Dåliga överklockingsresultat

Cirkapris: 490 kr

OCZ SLI-Ready Edition XTX PC2 6400 CL5 2 x 2 GB

Är man ute efter ett 4 GB-paket som inte kostar alltför mycket, utan att förvänta sig allt för höga frekvenser, kan kanske denna modell vara ett alternativ. Ifall man inte har möjlighet att använda asynkrona minnesinställningar kan dock minnena begränsa ens överklockningsmöjligheter en del. Men detta beror som vanligt på en mängd faktorer så som vilket moderkort och processor man har.

På ett system med sockel 775-moderkort utan asynkrona minnesinställningar skulle man med våra resultat (5-5-5-15) ha möjlighet att överklocka till en busshastighet på 526 MHz (x4), vilket sedan multipliceras med multipeln på processorn. Med andra ord har man troligen ganska goda möjligheter trots allt. Det är dock viktigt att veta begränsningen för de olika komponenterna.

Fördelar

  • Bra pris för ett 4 GB-paket

Nackdelar

  • Inga märkbara

Cirkapris: 900 kr
Lägsta pris:

OCZ Reaper PC2 8500 2 x 2 GB

Denna modell är helt ny och är därför fortfarande svår att få tag på. Vi har ännu inte hittat den i butikerna eller fått något svenskt pris på paketet.

Ser man till överklockningsresultaten är frekvenserna vid inställningarna 5-5-5-15 riktigt bra för 2 GB-moduler. Den främsta begränsningen är vid bättre minnesinställningar.

Så länge inte priset blir alltför högt kan både dessa och minnena från Patriot bli riktigt populära.

Fördelar

  • Riktigt bra överklockningsresultat (5-5-5-15)

  • Bra kylning

Nackdelar

  • Dålig tillgänglighet

Cirkapris: Okänt

Patriot Extreme Performance Viper PC2 8500 2 x 2 GB

Det är inte varje dag vi får så snarlika resultat som de med OCZ Reaper PC2 8500 och Patriot Viper PC2 8500.

Det finns inte längre någon större skillnad mellan dessa minnen och de bästa 2 GB-paketen när man överklockar dem med inställningarna 5-5-5-15.

Vi fick bättre resultat med 2,15 V än med 2,3 V så man bör testa sig fram.

Tillgängligheten är dock än så länge dålig och vi har inte hittat några svenska priser.

Fördelar

  • Riktigt bra överklockningsresultat (5-5-5-15)

  • Bra kylning

Nackdelar

  • Dålig tillgänglighet

Cirkapris: Okänt